„În funcție de serviciul de colorare, părul poate fi afectat mai mult sau mai puțin, în funcție de tipul vopselei folosite și al pigmenților conținuți. Dacă vorbim despre o vopsea demipermanentă sau semipermanentă, unde pigmenții se așază mai mult pe cuticulă sau în straturile cuticulare, putem vorbi despre un serviciu de colorare soft, care nu va afecta firul de păr. Vopseaua permanentă va ajunge în interiorul firului de păr unde poate transforma pigmenții naturali (în funcție de oxidantul folosit) și poate schimba textura firului de păr, mai ales atunci când vorbim despre blonduri”, spune Mihai Badin, stilist Wella Vision.

Ce trebuie să știi despre decolorarea părului

„Decolorarea este o tehnică mai complicată, care ar putea duce la subțierea firului de păr dacă nu sunt folosite produsele corespunzătoare (de exemplu dacă se folosește un oxidant mai puternic decât e necesar pentru obținerea culorii respective, sau dacă aplicarea nu e precisă). Din această cauză este recomandat ca tot ce ține de decolorat și blond să fie realizat doar în saloane”, recomandă stilistul.

Cum ajuți părul degradat să își revină mai repede la starea inițială?

„Hidratarea o să fie în continuare cuvântul cheie, pentru că atâta timp cât părul este hidratat și nu pierde apă, va fi elastic și nu se va rupe. Din fericire, produsele de colorare profesionale vin în ajutorul nevoilor părului, tocmai de aceea un păr vopsit cu un produs profesional este sănătos și își păstrează nuanța o perioadă mai lungă de timp” spune Mihai Badin. În situația în care părul este deja afectat de produsele agresive folosite, există tratamente de reparare și întărire, care diminuează aceste probleme.

Poți folosi instrumente cu căldură și să te bucuri în același timp de un păr sănătos?

„Da! Iar acest lucru este valabil atât timp cât luăm în considerare că trebuie să echilibrăm un pic situația. Adică să hidratăm părul corespunzător, deoarece instrumentele cu căldură au tendința de a scoate apa și deshidratează. Astfel, în faza de spălat,  folosiți mereu o mască pe care s-o lăsați să acționeze cel puțin 5 minute. Aplicați apoi pe părul umed un ulei care poate fi combinat cu un produs de netezire și hidratare. Dacă se folosesc instrumente de tipul ondulatoarelor sau al plăcilor de îndreptat, indicat ar fi să se folosească un produs de protejare împotriva căldurii. Prin urmare, cuvintele cheie pentru un păr sănătos sunt: hidratare și echilibru”, completează Mihai Badin.

Ce trebuie să eviți atunci când părul este fragil?

  • Evită colorările agresive sau decolorările. Dacă e musai să îți împrospătezi nuanța, ar fi indicat să folosești o vopsea fără amoniac, care să te protejeze.
  • Pieptănatul excesiv! Fiind fragil, acesta ar trebui pieptănat doar în timpul procesului de spălare, atunci când are o mască aplicată. Iar acest lucru ar trebui făcut cu un pieptene cu dinții rari, pentru a evita ruperea;
  • Nu îl prinde în cozi foarte strânse sau în cocuri; toate aceste tensiuni vor agrava sensibilitatea părului;

Foto: 123rf

Citește și – Măști naturale pentru părul degradat de soare

Citește și – Cum să-ți întinzi părul acasă fără placă