Cum menții culoarea părului vopsit mai mult timp? La cât timp este bine să îl speli? La cât timp e necesar să-l vopsești? Ce tip de produse trebuie să folosești pentru îngrijire? Cu siguranță ți-ai pus aceste întrebări, dar cel mai important lucru de care trebuie să ții cont când alegi produsele de îngrijire este tipul tău de păr. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor.

Tipuri de păr

Acestea se clasifică în funcție de densitate și porozitate. „Densitatea înseamnă grosimea firului de păr – poate fi fin, mediu și gros. Porozitatea este capacitatea firului de păr de a absorbi apa și poate fi diferită pe lungimea unui fir de păr”, explică Arabella Zadic, stilist Wella Professionals. Adică la rădăcină este mai puțin poros și are mai mult luciu, apoi pe la mijloc firul pare mai umflat și are formă ușor neregulată, iar spre vârfuri deja situația se schimbă, porozitatea fiind mai mare în acea zonă. Se întâlnesc mai rar tipuri de păr care să fie perfect drepte pe toată lungimea firului. Apoi există păr ondulat și creț și cel mai des se întâlnește tipul de păr drept la rădăcină, care se umflă spre lungimi și vârfuri.

Dacă ai părul subțire

Evită decolorările și vopsitul în exces, deoarece acest tip de păr este fragil, lipsit de volum, se îngrașă mai repede și se electrizează ușor. Spală-l o dată la două, trei zile cu șampoane cu textură ușoară, transparentă, nu lăptoasă, deoarece acestea încarcă, iar firul subțire nu suportă greutate. Aplică balsam sau mască în cantități mici și doar pe lungimi și vârfuri.

Dacă ai părul normal

Atunci ești fericită! Părul normal ca și grosime și desime este ideal. Îl poți vopsi și decolora liniștită, dar și în acest caz e bine să te îndrume un specialist. Când îl speli, folosește obligatoriu două șamponări – prima îl degresează, iar a doua oferă hidratare și hrănirea firului de păr în profunzime. Șamponul trebuie să aibă consistență lăptoasă iar în timpul spălării nu trebuie să te grăbești. Spuma de la șampon trebuie lăsată pe păr un minut, două, ca să își facă efectul cum trebuie. Nu trebuie să lipsească balsamul sau tratamentul. Dacă părul este ușor poros spre drept, este indicat să îl speli de două ori pe săptămână.

Dacă ai părul des, cu fir gros

În acest caz, îl poți vopsi fără probleme, dar cu decoloratul trebuie să fii atentă, deoarecele acest tip de păr este poros cu un diametru mai mare și absoarbe foarte repede orice produs pui pe el, iar decolorantul îl face casant și aspru, explică stilistul. Fiind puternic și viguros, îl poți spăla o dată pe săptămână, indicat fiind să folosești șampon și mască și să eviți balsamul, deoarece acesta este prea ușor pentru acest tip de păr.

Citește și – Cum să ai un păr mătăsos fără să folosești produse scumpe

Reguli pentru toate tipurile de păr vopsit

Spală părul cu apă călduță! Evită folosirea instrumentelor de styling care încălzesc părul – placa de întins părul, omdulator, foehn, bigudiuri electrice. Folosește produse cu SPF, mai ales vara radiațiile UV îți pot decolora părul. La piscină poartă cască sau spală-te pe cap imediat după ce ai ieșit, pentru a evita acțiunea clorului asupra firului de păr. Dacă te-ai plictisit de culoarea ta și vrei să revii la o nuanță naturală, nu lua primul tub de vopsea care îți iese în cale și îl pui în păr. Sunt mai multe etape până ajungi la culoarea dorită. Mergi mergi la un salon și apelează la sfaturile unui specialist. În funcție de tipul de păr, folosește produse pentru păr vopsit, atât pentru îngrijire. Cât și pentru coafare.

Ce culoare de păr să alegi primăvara

„Primăvara și vara se recomandă culorile luminoase, mai deschise, eventual accente deschise pe o bază ceva mai profundă – în orice caz, ideal este să nu ne îndreptăm spre transformări dramatice, mult prea puternice, pentru că astfel riscăm să avem un look artificial”, spune stilistul Arabella Zadic.
Foto: 123rf

Citește și – Măști pentru păr pe care le poți face acasă