Este clar că multe dintre noi nu-și pot începe ziua bine dacă nu aplică întâi pe ten câteva produse cosmetice care maschează sau pun în valoare trăsăturile dorite. Un rol mai important ar trebui să-l joace însă mai ales folosirea protecției solare adecvate și a produselor cosmetice cu SPF. Este adevărat că soarele e antidepresiv, că ajută la absorbția vitaminei D în organism, în același timp el este și factorul declanșator pentru boli de piele severe, atunci când o expunem, la ore de vârf, din dorința de a ne bronza sau, pur și simplu, din ignoranță.

Ordinea corectă de aplicare a produselor cu SPF

Prima aplicată va fi crema de fotopotecție, urmată de fondul de ten, explică Ioana Silvia Simian, medic dermatolog. ”Dacă adăugăm o cremă de hidratare, aceasta va fi prima aplicată, pentru că altfel riscăm să reducem eficiența fotoprotecției, să-i «diluăm» efectul. Fondul de ten va fi aplicat la final, în strat fin, prin mișcări blânde, fără a fricționa intens pielea, recomandabil cu un burete. În concluzie, atunci când vorbim de îngrijirea tenului, crema de protecție solară este ultimul pas înaintea produselor de machiaj.”

 

Un nou machiaj cu produse care conțin SPF

În funcție de factorul de protecție folosit (cifra indică perioada de timp în care te poți expune la soare fără să te arzi), crema trebuie reaplicată. ”Dacă ne petrecem timp în spațiu închis, ferit de radiațiile soarelui, fotoprotecția aplicată dimineața e asigurată într-o măsură mulțumitoare și după 8 ore. În schimb, dacă stăm mult în soare, ea trebuie reaplicată. Putem renunța la machiaj sau putem opta pentru cremele BB, CC a căror reaplicare se face mai ușor. Cremele de protecție solară cu texturi lichide, uleiurile uscate, formulele tip spray sunt la fel de utile pentru că încarcă mai puțin tenul. O pudră cu protecție solară poate fi utilă ca retuș”, spune specialistul.

Este greșit să…

Câte dintre noi cred că adunând cifrele factorilor de protecție de la toate produsele cosmetice folosite, vom avea parte de o protecție ridicată? Este greșit, atrage atenția Ioana Silvia Simian.

”Câștigă crema cu factorul de protecție cel mai mare, mai ales dacă este aplicată ultima. Folosind un fond de ten cu SPF 15 și o cremă cu SPF 30 nu vom avea un factor de protectie 45, el rămâne 30. Valoarea SPF face referire cu precădere la blocarea radiației UVB, răspunzătoare de arsura solară. Cu cât valoarea lui este mai mare (minim 30), cu atât reușește să blocheze radiația UVA, responsabilă în principal de cel mai temut cancer de piele, melanomul. Așa că, atenție când vă cumpărați produse de fotoprotecție: ele trebuie să aibă inscripționată valoarea SPF și protecția față de UVA, adica să aiba spectru larg de protectie solară.”

O regulă importantă

”Când avem mai multe creme de aplicat, cât timp să așteptăm între aplicări? Intervalul optim între două aplicări este de 10-15 minute, timp necesar absorbției uniforme a produsului de protecție. Dacă așteptarea nu ne este tocmai la îndemână, putem opta pentru formule-cremă de tip BB, CC care asigură hidratare, protecție solară și aspect uniform tenului”, explică medicul dermatolog.

Copyright: travnikovstudio / 123RF Stock Photo