Știți acel fotoliu-canapea de colț destinat exclusiv unei singure persoane, ornat cu o mică pernă din satin și tapițat elegant? La origini, această piesă de mobilier se numea canapeaua de leșin și era destinată femeilor care purtau corset. Pentru că, din cele mai vechi timpuri, femeile au apelat la diverse subterfugii stilistice pentru a încânta ochiul asistenței. Unul din acestea este și corsetul.
Deși, în urma săpăturilor arheologice, am putea spune că este o piesă care a apărut în antichitate, totuși, despre corsetul în forma pe care o cunoaștem azi, adică o centură lată prevăzută cu șiret și balene de susținere și întărire, știm mai multe începând cu epoca medievală. Cam de atunci a început și îngrijorarea medicilor care au constatat că organele interne ale femeii sunt sufocate, neoxigenate și modificate. În epoca victoriană, corsetul era o piesă indispensabilă vieții cotidiene, fără deosebire de clasa socială, eveniment, condiția financiară, moment al zilei, etc. Până și servitoarele purtau corset. Doamnele, însă, aveau avantajul sofisticăriilor și pedanteriilor, astfel că perioada Rococo a adus după sine o pleiadă de fundițe, mici volănașe și aplicații senzuale corsetului, care atrăgea după sine nenumărate leșinuri în marile case aritocratice unde seratele erau o picanterie obligatorie. De aici, apariția acelui fotoliu cochet așezat strategic în colț.
Anii care au trecut au așezat corsetul într-un colț al garderobei feminine la care ea să poate apela mereu pentru a potența farmecul feminin și aerul senzual al trupului… iar scena în care Scarlett O’Hara se ține de stâlpul baldachinului îndemnând-o pe Mamie să strângă din ce în ce mai mult șiretul corsetului, este emblematică.
Corsetul și-a pierdut din valoare și interes nu la indicația medicilor ci odată cu apariția frământărilor sociale care au dus la izbucnirea conflictelor preliminare primumului război mondial. Deși se spune că emanciparea femeii a fost cauza pentru care s-a renunțat la încorsetarea taliei, nicio femeie nu a negat farmecul și eleganța siluetei la purtarea corsetului. Doar că epoca modernă i-a adus femeii libertate de mișcare, dreptul la vot și la libera exprimare dar și nenumărate griji. Care nu au făcut casă bună cu corsetul…

Copyright: olillia / 123RF Stock Photo