Pielea sensibilă – ce spune specialistul

„Atunci când spui piele sensibilă, te gândești de fapt la pielea reactivă, fragilă sau alergică. Ea iți trimite un semnal de alarmă atunci când e în pericol. Mai exact, atunci când se simte agresată. Inamicii sunt multiplii: produsele cosmetice nepotrivite sau prea agresive, stresul și regimul alimentar bazat pe alimente condimentate. Și unde mai pui, factorii de mediu care influențează agresiv și pielea”, explică Diana Marandiuc, Trainer Naturys Romania.

Când este dăunător soarele?

Odată cu expunerea la radiaţiile ultraviolete, nivelul de hidratare scade. Şi mai ales când e vorba de radiațiile UV de tip B (rezultat în urma expunerii prelungite la soare). Acestea cresc producţia de radicali liberi, care sunt responsabili de deteriorarea proteinelor celulare şi a acizilor graşi care alcătuiesc şi susţin straturile pielii. „Expunerea excesivă la soare poate determina apariţia arsurilor, crăparea barierei naturale de protecţie, dezechilibrând astfel sistemul natural bine pus la punct al pielii. În acest caz se creşte sensibiltatea pielii şi există posibilitatea să apară erupţii cutanate, cuperoză sau dermatită alergică de contact”, completează specialistul.

Cum alegi un demachiant pentru piele sensibilă?

Primăvara și vara, îngrijirea facială ar trebui să fie o prioritate pentru orice femeie. Cel mai important pas în rutina de îngrijirea zilnică este curățarea tenului zilnic, dimineața și seara. Motivul? Să elimini murdăria provenită din mediul extern, machiajul, toxinele eliminate de piele, sebumul și alte impurități.”

„Este important să alegi un produs cu un PH de 5,5, care să nu distrugă filmul hidrolipidic al pielii. E bine să eviți totodată ingredientele de origine petrochimică, săpunul, parfumul și formulele pe bază de alcool”, ne explica specialistul.

Crema pentru piele sensibilă

După ce te-ai demachiat, trebuie să folosești obligatoriu o cremă de zi care îți protejează tenul și una de noapte, cu rol să hrănească și să regenereze celulele pielii. Produsele de îngrijire pentru pielea sensibilă trebuie să conțină și ingrediente care reglează circulația periferică. La fel, compuși care ajută la calmarea tenului și care au efect antiinflamator. Iată câteva exemple: extract de Musețel, de Coacăze negre, Escină din Castan Sălbatic, Ulei de jojoba, Rodie. La rândul ei, crema de zi ar trebui să conțină și un factor natural de protecție solară, pielea sensibilă fiind mai predispusă la înroșiri și inflamații.

De evitat dacă ai pielea sensibilă

Evită exfolianții agresivi, mai ales cei sub formă de soluții care au moleculă mică, deoarece acestea tind să penetreze adânc pielea sensibilă și, astfel, să provoace o reacție alergică. La fel, peeling-urile tip scrub, deoarece folosesc particule abrazive care pot distruge bariera naturală a pielii sensibile.

Foto: 123rf