E adevărat că nu mai avem tenul cu care ne lăudam acum 10 ani, însă ar fi nefiresc să se întâmple așa – întregul organism este într-o permanentă transformare, prin urmare și pielea. Există însă câțiva pași care ne ajută s-o păstrăm protejată, hidratată, hrănită și luminoasă și în lipsa cărora semnele de îmbătrânire apar prea repede.

La 30 de ani

Folosește creme care conțin factor de protecție solară, mai ridicat pe perioada verii și mai mic, odată ce temperaturile scad. Printre efectele abuzului de soare se numără și apariția ridurilor și pierderea elasticității. „Ideea că soarele ne este prieten, nelăsând nici o urmă pe piele, în ciuda expunerii intensive, este greșită. Efectele soarelui sunt cumulative în timp și se văd foarte bine pe un ten matur. Expunerea la ultraviolete, fără protecția potrivită, îngroașă și pătează tenul, îi scade elasticitatea, accentuând urmele lăsate de îmbătrânirea fiziologică“, explică medicul dermatolog Ioana Simian.

Ce să folosești?

La 30 de ani pielea începe să-și piardă din hidratare, prin urmare e cel mai bun moment pentru a alege o gamă de produse care să-i ofere pielii necesarul de apă. Verifică produsele pe care le ai acum și renunță la cele pe bază de alcool. Printre ingredientele naturale cunoscute pentru puterea lor de hidratare se numără avocado, mierea, castraveții și uleiul de măsline.

La 40 de ani

Privește-te în oglindă: au apărut linii fine în jurul ochilor, la colțurile gurii sau pe frunte? După 40 de
ani, pielea nu se mai poate regenera atât de ușor, din cauza producției mai scăzute de elastină și colagen. Ca să nu mai punem la socoteală produsele de machiaj pe care le folosești în fiecare zi și care-ți încarcă tenul. Demachierea dimineața și seara este obligatorie. Acest simplu gest, care nu durează mai mult de două minute, este foarte important pentru sănătatea tenului.

Ce să folosești?

Apelează la un produs de demachiere bifazic, care conține și ulei, pentru a îndepărta machiajul din zona ochilor. Pentru restul feței, o loțiune micelară dedicată tipului tău de ten este suficientă. Ingrediente naturale precum mierea, ceaiul verde sau glicerina au beneficii vizibile la această vârstă. Pielea din jurul ochilor îmbătrânește prima, de aceea este utilă folosirea unei creme concepute pentru această zonă sensibilă.

La 50 de ani

Intervine acel cuvânt care poate da întreg organismul peste cap: menopauza. La această vârstă tenul reține mai puțină apă, prin urmare ridurile devin mult mai vizibile. Hiperpigmentarea își face și ea apariția, iar despre lipsa de elasticitate ce să mai vorbim? În plus, nu doar pielea feței are nevoie de o îngrijire specială, ci și cea a mâinilor și a decolteului. Partea bună este însă că toate aceste probleme pot fi ținute sub control, chiar și în lipsa unei preocupări constante pentru îngrijirea tenului, până la acest moment.

Ce să folosești?

Este timpul pentru mai multă disciplină! Renunță la săpunuri, pentru că usucă pielea, și înlocuiește-le cu creme de curățare. Nu uita de fotoprotecție, demachiere și folosirea unei creme care hrănește tenul, trei pași esențiali la această vârstă. De asemenea, folosește ingrediente care să mențină situația sub control: vitamina A pentru riduri, vitamina C pentru diminuarea petelor pigmentare și antioxidanți precum ceaiul verde, care acționează asupra radicalilor liberi (responsabili pentru apariția ridurilor).

Sursa foto:123rf.com