Oricât am vrea să credem contrariul, adevărul este că, dacă le ai de mult timp, vergeturile sunt foarte greu de îndepărtat în totalitate. Neplăcutele semne pot fi însă estompate, dacă te înarmezi cu răbdare, perseverenţă şi combinaţiile de ingrediente cele mai eficiente. Dacă, în schimb, abia le-ai observat, nu le neglija. Îngrijirea corespunzătoare le poate face să dispară.

Posibile explicaţii
Vergeturile sunt urme vizibile ale unor schimbări produse la nivelul pielii care provoacă supraîntinderea şi ruperea fibrelor elastice de la nivelul dermului (al doilea strat de piele). Acele striaţii roşiatice (la început) şi albe (când ajung la maturitate), ca nişte cicatrice, nu afectează starea de sănătate, însă simpla lor prezentă pe abdomen, coapse, fese, braţe sau sâni, mai ales când sunt multe, este deranjantă. Vergeturile pot apărea la pubertate, din cauza creşterii bruşte, atunci când slăbeşti sau te îngraşi într-o perioadă scurtă de timp, precum şi în perioada sarcinii. S-a ajuns la concluzia că 90% dintre femeile însărcinate sunt afectate de această problemă. Însă nu doar modificările de greutate sunt vinovate de apariţia vergeturilor: moştenirea genetică, stresul şi uscarea pielii sunt trecute şi ele în categoria posibilelor cauze.

Începe cu apa
Consumul constant de apă este cea mai accesibilă metodă prin care poţi avea grijă de propriul organism. Cantitatea de apă recomandată se calculează în funcţie de mai mulţi factori, însă în jur de opt pahare sunt suficiente pentru a te ajuta să fii eficient, dar şi să ai o piele hidratată şi strălucitoare pe parcursul zilei.

Le poţi preveni?
Prevenţia, în cazul vergeturilor, înseamnă să eviţi oscilarea greutăţii şi să-ţi menţii pielea cât mai hidratată. În acest sens, este foarte important să găseşti o modalitate de mişcare potrivită personalităţii şi programului de zi cu zi şi să treci la treabă cât mai repede. Seara, înainte de culcare, obişnuieşte-te să acorzi câteva minute îngrijirii pielii. Ana Albu, cosmeticiană şi make-up artist, recomandă trei ingrediente de bază care ajută la estomparea urmelor nedorite de vergeturi, uşor de procurat şi accesibile pentru orice femeie preocupată de rezolvarea acestei probleme des întâlnite.

1. Uleiul de măsline
Este un ulei bogat în antioxidanţi şi vitamina E, este nutritiv, hidratant şi emolient, prin urmare aduce numeroase beneficii pielii. Aplică-l ca atare pe pielea umedă sau în combinaţie cu alte uleiuri vegetale.

2. Uleiul de cocos
Este uşor accesibil în magazinele cu produse naturiste, uleiul de cocos este extrem de preţios pentru piele, este hidratant, nutritiv, emollient şi calmant. Oferă o senzaţie foarte plăcută datorită parfumului său exotic. Se poate aplica direct pe piele sau în combinaţie cu alte uleiuri. În sezonul cald, acesta devine lichid, iar în sezonul rece se solidifică.

3. Aloe vera
Gelul de aloe vera este un hidratant forte, nutritiv, cicatrizant şi regenerator, stimulând vindecarea plielii. Se poate folosi ca atare sau în combinaţie cu ulei de măsline şi vitamina E (capsule care se pot procura de la farmacie) pentru ameliorarea şi prevenirea vergeturilor. Poţi adăuga vitamina E în crema de corp pe care o foloseşti de obicei, dacă eşti obişnuită cu textura şi parfumul acesteia.

Sursa foto:Thinkstock