Cuprins
Piatra de alaun este o sare naturală, care conține aluminiu și potasiu și este cunoscută din vremuri antice. Dacă în secolele trecute era folosită mai mult în industrie și agricultură, în zilele noastre ea a pătruns pe rafturile cosmeticelor naturale și este recomandată drept alternativă naturală la deodorante și parfumuri.
Dar ține minte faptul că piatra de alaun nu a fost testată suficient de mult pe subiecți umani. Ea are anumite beneficii pentru piele, dar este totuși o soluție puțin testată din punct de vedere medical și trebuie folosită cu prudență.
Ce spune chimia
Piatra de alaun este cunoscută sub denumirea de alaun de potasiu sau cristal de alaun. Este un compus mineral care conține săruri de aluminiu și potasiu.
Formula chimică este KAl(SO4)2·12H2O. Aceasta înseamnă că piatra de alaun este un tip de sare dublă, care conține potasiu, aluminiu (sulfat dublu de aluminiu și potasiu), legate de 12 molecule de apă.
În industrie, diverse tipuri de alaun sunt folosite drept adezivi, agenți de înălbire sau agenți de fixare a culorilor. În industria textilă sunt folosite la prelucrarea materialelor impermeabile.
În industria farmaceutică, alaunul este folosit în soluții pentru vindecarea rănilor minore sau ca deodorant.
Iar în grădinărit, alaunul este apreciat de cultivatorii profesioniști drept un bun îngrășământ pentru plantele acidofile cum sunt hortensiile.
Ce beneficii are piatra de alaun pentru piele
Cu rezerva faptului că nu este suficient testată în industria farmaceutică, totuși piatra de alaun are câteva beneficii importante pentru piele.
- previne mirosul neplăcut al transpirației pentru câteva ore
- este exclusiv naturală, fără aditivi sintetici, coloranți și parfum
- este un produs hipoalergenic, care nu irită pielea
- nu pătează hainele
- este eficientă și la temperaturi ridicate, când transpiri abundent
- nu are miros
- are proprietăți astringente și hemostatice
- ajută la oprirea sângerărilor superficiale
- ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor minore de la suprafața pielii după ras și epilat
- calmează iritația pielii după ras sau după epilat
Cum ajută igiena corporală
Înlocuiește deodorantul de subraț
Piatra de alaun este folosită în zilele noastre cel mai des drept deodorant natural. Ea nu trebuie confundată, însă, cu antiperspirantele. Așadar, piatra de alaun împiedică dezvoltarea bacteriilor și apariția mirosului neplăcut, dar lasă corpul să transpire. Spre deosebire, un antiperspirant blochează activitatea gladelor sudoripare și ca atare transpiri mult mai puțin în zilele calde de vară.
Dacă nu ai probleme cu transpirația abundentă, piatra de alaun este suficientă și te protejează timp de câteva ore să nu miroși neplăcut. O poți lua cu tine la birou, la serviciu sau în călătorie și o poți folosi ușor de mai multe ori pe zi. Alaunul lasă corpul să transpire în mod natural, ceea ce are beneficii pentru sănătatea pielii.
Vindecă rănile minore
De câte ori ne epilăm cu lama la subraț, în zona inghinală sau pe picioare, lama produce leziuni mici la nivelul pielii sau tăieturi minore. După ce dezinfectezi zona cu apă și săpun, este recomandat să folosești piatra de alaun care oprește sângerarea, dezinfectează și ajută pielea să se vindece mai repede.
Calmează aftele bucale
Folosește pudră de alaun dizolvată în apă pentru a clăti gura, dacă apar aftele bucale. Această soluție împiedică dezvoltarea bacteriilor, igienizează gura și ajută astfel la o vindecare mai rapidă. În paralel cu soluția de alaun trebuie să folosești și alte tratamente care vindecă aftele bucale.
Previne coșurile purulente
Persoanele care se confruntă cu probleme de piele și acnee purulentă, pot folosi soluții pe bază de alaun. Ea reduce inflamația, combate bacteriile și ajută la vindecarea mai rapidă a coșurilor purulente.
Îngrijește picioarele
Pudra din piatră de alaun poate fi folosită pentru pielea iritată și transpirată a picioarelor, dacă ai mers foarte mult pe jos. De asemenea, ea poate fi presărată în încălțăminte pentru a combate transpirația și mirosurile neplăcute. Totodată, ea va combate apariția ciupercilor care atacă unghiile și va menține pielea picioarelor sănătoasă.
Calmează iritațiile după înțepăturile de insecte
Ușor umezită cu puțină apă rece, piatra de alaun va calma mâncărimile și iritația după înțepăturile de țânțari, furnici sau albine. Dacă ai o piele foarte sensibilă și nu suporți loțiuni sau creme antiiritante, poți încerca piatra de alaun.
Cum să folosești eficient piatra de alaun
Cea mai bună metodă de a alege un deodorant de calitate din alaun este să verifici indicațiile de pe etichetă. Trebuie să alegi un deodorant făcut din piatră naturală, extrasă din mină. În zilele noastre se poate face și piatră de alaun de sinteză din săruri de amoniu. Așadar, verifică eticheta, originea și importatorul acestui produs pentru a te bucura de un deodorant simplu și natural.
În al doilea rând, trebuie să știi că piatra de alaun este mult mai eficientă atunci când este umezită bine înainte de a fi aplicată pe piele, la subraț, în zona inghinală sau în alte zone unde vrei să împiedici apariția mirosurilor neplăcute.
Ea poate fi umezită și cu ape florale, spre exemplu cu apă de lavandă sau cu apă de trandafiri. Poți umezi piatra de alaun cu apă și apoi poți pulveriza pe ea uleiuri esențiale de flori, de citrice sau de plante medicinale. Astfel, pielea subrațului va mirosi delicat și plăcut aproape toată ziua.