Vorbim mai mult despre cătină la început de septembrie, când o cură de fortifiere a organismului, ca pregătire pentru lunile cu temperaturi scăzute, este absolut esențială. Cătina este, într-adevăr, un super-aliment, datorită combinației puternice de ingrediente. Conține acizi grași nesaturați, o cantitate surprinzătoare de vitamina C și vitamina E – considerată vitamina tinereții – , seleniu, cupru și carotenoide, care protejează sistemul nervos, și este folosită îndeosebi pentru întărirea sistemului imunitar și pentru combaterea lipsei de energie. Sunt persoane care combină siropul de cătină cu miere de albine, pentru un tratament intern, însă la fel de bine poate fi diluat în apă plată.
Uleiul de cătină
În ceea ce privește îngrijirea pielii, sunt numeroase laude pe care i se aduc acestui ulei, iar cosmeticiana Alina Gabriela Bot punctează câteva dintre acestea: ”recomand folosirea uleiului de catina albă deoarece este bogat în antioxidanți naturali, în vitaminele A și E și betacaroten. Este indicat tenurilor mature îmbătrânite și ridate, tenurilor uscate, cât și tenurilor cu acnee, datorită proprietăților antibacteriene.”
Îngrijirea tenului
Este suficient să acoperi tenul cu un strat subțire de ulei de catina, să lași să acționeze circa 20 de minute, apoi clătești. E important ca produsul să fie aplicat uniform, altfel, poți constata apariția unor mici pete gălbui, cauzate de concentrația mare de licopen, cel care-i dă cătinei culoarea specifică. Seara, după curățarea tenului, poți pregăti o infuzie de cătină pe care să o aplici, sub formă de comprese, pe piele, mai ales atunci când te confrunți cu problema acneei.
Cătină anti-celulită
Dacă ești preocupată de găsirea unor soluții care să diminueze aspectul de coajă de portocală al pielii, folosește uleiul de cătină, cu care vei masa seara zonele afectate. Și dacă tot îl folosești seara, îl poți aplica și pe cuticule și unghii, ca un tratament local pentru a le fortifia.
Îngrijirea mâinilor
Când vrei să găsești alternative naturiste pentru produsele cosmetice clasice, uleiul de cătină ar trebui să se numere printre preferate. Pentru a pregăti o mască hidratantă pentru ten și mâini este suficient să amesteci două-trei picături de ulei de cătină cu două lingurițe de miere de albine și două-trei picături de ulei esențial de vanilie. Aplic-o pe piele, las-o pentru câteva minute, apoi șterge.
Tratament pentru păr
Despre efectele benefice pe care uleiul de cătină le are asupra sănătății scalpului nu se vorbește atât de mult. Ș totuși, dacă ai probleme cu mătreața, sau ai un scalp mai sensibil care se irită ușor, uleiul acestei plante este o variantă foarte bună. Pregătește o mască pentru păr combinând ulei de măsline cu unt de nucă de cocos și câteva picături de ulei de cătină. Masează amestecul foarte bine, prin mișcări circulare ale degetelor, pornind din centru spre spate și laterale, iar după 20 de minute spală și clătește, ca de obicei.
Copyright: evpv / 123RF Stock Photo
Vezi şi înghețată de cătină – un deliciu răcoritor, cu multe vitamine!