Mascara și eyelinerele lichide se folosesc între 3 și 6 luni de la deschidere. Renunță la ele chiar în timpul acestui interval, dacă sesizezi vreo schimbare a consistenței sau mirosului și obligatoriu după această perioadă. Cu aceste produse trebuie să fii mult mai atentă, de vreme ce se folosesc pentru ochi, zonă în care se pot transmite ușor infecții. Chiar dacă mai ai produs în tub sau compoziția nu și-a schimbat proprietățile, aruncă rimelul după cel mult 6 luni.

Rujurile și glossurile rezistă în jur de 2-3 ani, însă, dacă în acest timp observi vreo schimbare de culoare, miros sau compoziție, renunță la ele fără să stai pe gânduri. Dacă rujul se adună pe buze, nu mai are aceeași putere de acoperire sau are bobițe ca de apă la suprața lui, înseamnă ca a venit timpul să renunți la el. Dintre produsele pentru machiajul buzelor, rujul are cea mai lungă viață, ar trebui să-și păstreze proprietățile cel puțin 2 ani. Glossurile în schimb trebuie înlocuite după 18-24 de luni.

Parfumul se păstrează în jur de 2-3 ani de la data fabricației. Depinde însă de fiecare produs în parte, așa că, pentru mai multă siguranță, urmărește eticheta. Ține-l departe de surse directe de căldură și lumină cum ar fi masa de machiaj, noptiera etc. Nici dulăpoirul din baie nu este locul potrivit pentru păstrarea parfumului, căci umiditatea și variațiile de temperatură pot afecta în timp aroma. Găsește-i un loc într-un dulăpior, de exemplu, acolo unde îți ții bijuteriile sau fardurile.

Pudra și fardul de obraz se folosesc în jur de 2- 3ani, dacă sunt sub forma clasică, de praf.  Nu le ține în locuri cu umezeală și  ai grijă ca aplicatoarele să fie întotdeauna bine uscate – pensula, burețelul. Blush-ul cremă se ține 12-18 luni, nu mai mult.

Fardurile de pleoape se păstrează destul de bine timp de 2-3 ani. Pentru cele lichide sau cremoase, se recomandă numai 12 luni de folosire.

Fondul de ten se folosește între 12-18 luni de la deschidere, în funcție de formula sa. Cele pe bază de ulei sunt mai rezistente. Dacă ai un ten cu probleme, folosește un fond de ten dermocosmetic și respecta termenul indicat pe etichetă, de preferat nu mai mult de 6 luni.

Oja o poți folosi fără probleme timp de 1 an. După aceea, începe să îți schimbe aspectul, se îngroașă și nu mai are aceeași putere de acoperire.

Păstrează curate ustensilele de machiaj

Pensulele se spală la 2 săptămâni cu șampon și se clătesc foarte bine. Burețeii de fond de ten și aplicatoarele de farduri se spală săptămînal și se schimbă în fiecare lună.

Produsele pentru îngrijirea pielii și părului

Uleiul de corp – 1 an; șamponul, balsamul, gelul de duș – până la 3 ani; crema de protecție solară – până la 1 an după ce a fost deschisă; fixativul și alte produse de styling – în jur de 3 ani de la data fabricației.

Sursa foto: Flickr.com