Ai adunat zeci de cosmetice și cu greu  te desparți de ele. Vezi însă că unele și-au schimbat textura, farduri care nu se mai întind bine pe pleoape, mascara care s-a cam uscat, ruj care și-a schimbat culoarea. Fă-ți timp, ia-le pe rând și renunță la cele care au expirat. Cu siguranță nu vrei să ai iritații pe piele sau, mai rău, vreo dermatită care să-ți dea bătăi de cap multă vreme.

Ce înseamnă când e scris pe etichetă „3M”, „6M”, „12M”…

Dacă te uiți pe produsele cosmetice, vei vedea un simbol cu o cifră și litera M – 6M, 12M etc. Acesta este termenul de folosire a respectivului produs, recomandat de producător. M vine de la „months” (luni, în engleză). Așadar, când vezi 12M, trebuie să știi că termenul de valabilitate este de 12 luni din momentul deschiderii acelui produs. Atenție, se calculează data la care ai desigilat produsul.

Cum afli când a fost fabricat un produs cosmetic?

Sunt produse cosmetice pe care nu este scrisă data fabricării și nici cea a expirării. Ce faci în acest caz, dacă ai un produs pe care nu l-ai mai folosit de ceva vreme? Cum știi când a fost fabricat? Există mai multe site-uri pe internet de pe care poți afla. De exemplu, poți afla de pe acest site. Ce trebuie să faci? Accesează site-ul, selectează brandul și introdu codul de pe eticheta produsului format din cifre și litere. Noi am testat și funcționează. Vei afla atât data când a fost fabricat, cât și perioada recomandată de folosire. Astfel, îți va fi mai ușor să afli când expiră produsele cosmetice.

Când expiră produsele cosmetice?

Creme de față, ruj și mascara

Este greșit să crezi că toate produsele cosmetice din aceeași categorie expiră în același timp. Longevitatea lor depinde de factori diverși, printre care componentele active pe care le conțin și, de asemenea, condițiile în care sunt păstrate.

O cremă hidratantă sau un serum de obicei ține 30 de luni, mai ales dacă nu a avut contact cu exteriorul.

Rujul poate dura până la doi ani, dacă se păstrează bine și nu este împrumutat și altor persoane pentru a intra în contact cu eventuale bacterii.

Despre mascara părerile sunt împărțite. Există dermatologi care spun că mascara și tușul de pleoape trebuie păstrate o lună, maximum două, iar alții susțin că acestea expiră după 4 luni de folosire. Ceea ce afirmă ambele părți este să nu împrumuți mascara altor persoane, deoarece ochii sunt una dintre cele mai sensibile părți ale corpului.

Cum îți dai seama că un produs cosmetic nu mai e bun?

În afară de termenul de valabilitate, îți poți da seama ușor care dintre cosmeticele tale nu mai sunt bune. Fii atentă la detalii precum schimbarea culorii, a mirosului, a texturii. Când nu mai sunt ca la început, e clar că trebuie să renunți la acele produse. Adesea, ele expiră mai repede decât e scris pe ambalaj din cauza condițiilor în care sunt păstrate.

Cum păstrezi corect cosmeticele?

Fiecare produs cosmetic are particularitățile lui de păstrare, dar sunt și reguli generale pentru toate. Întotdeauna pune capacul/dopul produsului imediat ce l-ai folosit, păstrează-l în condiții de temperaturi moderate (nici foarte cald, nici foarte frig). Nu împrumuta altor persoane produsele care vin în contact direct cu pielea (rujul, gloss-ul, mascara). Dacă le împrumuți, indicat este să folosească o pensulă de machiaj și astfel se previne contactul cu pielea. De asemenea, când mergi într-o călătorie, fii atentă la condițiile în care le transporți.

Când expiră produsele cosmetice? – Cât trebuie să păstrezi fondul de ten?

Fondul de ten este unul dintre produsele cele mai întâlnite în portfardul oricărei femei, așa că e bine să știi pe ce perioadă îl poți folosi. Dacă ai un fond de ten lichid, atunci după maximum un an trebuie să renunți la el. Ba chiar să fii atentă la textura lui deja după 6 luni de folosire. Dacă ai un fond de ten cremos, îl poți ține chiar și doi ani, dar, la fel, fii atentă să nu-l ții în soare sau la căldură, pentru a-și păstra proprietățile intacte această perioadă.

Citește și – Cele mai întâlnite greșeli când aplici fondul de ten

Când expiră crema de plajă?

Dacă te uiți pe produsele pe care le folosești vara la plajă, vei vedea că termenul de valabilitate este destul de mare. Acest lucru te face să te gândești că ai putea folosi și la anul produsul respectiv. Însă trebuie să fii atentă că ai putea să-l utilizezi doar dacă l-ai păstra în condiții optime, ferit de căldură. Și cum crema cu SPF este nelipsită la plajă, e clar că poate fi alterată. Așa că recomandarea specialiștilor este să renunți la finalul sezonului la produsul cu SPF folosit și la începutul fiecărei veri să-ți cumperi unul nou.

Cum păstrezi corect parfumul?

Fiind unul dintre produsele cosmetice care te definesc, cu siguranță ai dori să-l păstrezi cât mai mult. Cum faci ca aroma să se păstreze intactă? Nu păstra sticluțele cu parfum în zone din casă cu temperaturi ridicate sau vara, în bătaia directă a razelor de soare. Dacă ții parfumul în baie, din nou nu e bine, deoarece umiditatea este crescută. Recomandat este să-l păstrezi în locuri întunecoase, într-un dulăpior, într-un sertar sau chiar în șifonier. Așadar, ca regulă generală, ferește-l de extreme – temperaturi foarte mari sau foarte scăzute și te vei bucura de aroma lui mai multă vreme.

Termenul de valabilitate al produselor cosmetice

  • Mascara și tuș de ochi – 3 luni
  • Fond de ten lichid – 1 an
  • Ruj sau gloss de buze – 1-2 ani
  • Fard de pleoape – 1-2 ani
  • Lacul de unghii – 1-2 ani
  • Fond de ten cremă – 1-2 ani
  • Produsele de tip pudră – 2-3 ani
  • Parfumul – 3 ani

Foto: 123rf

Citește și – 7 greșeli de machiaj care te îmbătrânesc