Pielea reacționează imediat atunci când îi oferi ceva care nu i se potrivește. Dacă uneori reacțiile nu durează decât câteva ore, în alte cazuri situația poate fi extrem de gravă. Tocmai de aceea, dacă știi că ai o piele sensibilă, ușor iritabilă, verifică lista ingredientelor înainte de a cumpăra un nou produs de îngrijire. Nu cumpăra un produs care nu prezintă lista de ingrediente sau prospect, iar dacă un anumit produs îți atrage atenția, testează-l pe o suprafață mai mică, pentru a vedea cum reacționează pielea. Și, mult mai important, programează-te la medicul dermatolog pentru un test alergologic.

Atenție la trei substanțe care provoacă alergii sau iritații! Iată care sunt cele mai frecvente substanțe care pot provoca reacții în organism:

1. Metilizotiazolinonă este una dintre substanțele interzise de curând și la noi în țară, însă,
chiar și așa, continuă să fie prezentă în anumite produse cosmetice. Aceeași măsură a fost luată în Statele Unite, în 2013, când a fost declarat „alergenul anului“. Acesta este un conservant folosit datorită proprietăților antifungice și antibacteriene puternice, de obicei în produse cosmetice care rămân pe piele pentru că nu necesită clătire: balsam de păr, șervețele demachiante. Substanța poate provoca dermatita alergică de contact, înroșirea pielii și mâncărime puternică.

2. Oxibenzona/benzofenona 3 este o altă substanță controversată, întâlnită mai ales în produsele de protecție solară. Acest compus este folosit pentru a preveni arderea pielii, dar și pentru netezirea tenului, pentru că absoarbe radiațiile solare. În același timp, însă, este un ingredient cu un factor de alergii ridicat, de aceea, dacă știi că ai o piele sensibilă, cel mai bine este să testezi produsul înainte, pe o suprafață mai mică de piele. Dacă însă ai alte variante la dispoziție, fără acest ingredient, îți recomand să le alegi pe acelea.

3. Alcoolul izopropilic este antiseptic și astringent, de aceea este folosit în multe geluri dezinfectante pentru mâini, precum și în măști de curățare a feței. În contact cu pielea însă poate cauza uscarea excesivă și apariția unor iritații, așa că privește acest ingredient cu precauție.

Sursa foto: 123rf.com