De regulă, atunci când se vorbește despre acneea apărută ca urmare a folosirii unor anumite cosmetice, ne gândim automat la produsele de machiaj. Specialiștii ne atrag însă atenția că și alte tipuri de produse pot duce la apariția inesteticelor coșuri, printre acestea numărându-se gelurile pentru păr, balsamurile sau spumele. „Acest tip de acnee apare atât la femei, cât și la bărbați, chiar și la persoanele care nu au un istoric de acnee. Cel mai adesea sunt afectați obrajii, bărbia și fruntea, adica zonele unde produsele cosmetice, produsele de styling pentru păr și balsamurile sunt aplicate“, explică medicul dermatolog Alina Suru.

Care sunt inamicii care cauzează acneea cosmetică?

Evident, atunci când vrei să scapi de acneea cosmetică, primul pas pe care trebuie să-l faci este să nu mai folosești produsul-problemă, deci să eviți substanțele la care reacționează pielea. Dar care sunt acestea? ”Este dificil de stabilit capacitatea comedogenă, adică de blocare a porilor, a unei substanțe. Tipul produsului în care această substanță este încorporată este, de asemenea, extrem de importantă: cremă, loțiune, gel, soluție etc. Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente, dar asta nu înseamnă că acestea sunt comedogene”, explică specialista. În general, există câteva categorii de substanțe care blochează porii, ducând la apariția coșurilor, printre care lanoline și derivați, alcooli, esteri și eteri, uleiuri, pigmenți, acizi grași și derivați, detergenți și emulgatori.

De câte ori cureți pensulele?

Pe lângă tipul de produs folosit, sunt importante și alte aspecte: de exemplu, cum obișnuiești să aplici machiajul și cum te demachiezi. ”Pensulele murdare, bureții îmbâcsiți și utilizarea în comun a acestora pot determina contaminarea bacteriană și apariția de leziuni la nivelul pielii. Pensulele de machiaj ar trebui spălate și dezinfectate frecvent, la fel și bureții pentru aplicarea fondului de ten. Persoanele cu erupții acneice faciale tind să utilizeze cantități mari de fond de ten pentru camuflarea leziunilor și astfel intră într-un cerc vicios”, spune dr. Alina Suru. Ce trebuie să faci? În primul rând, alege un fond de ten de calitate, neuleios, și folosește produse minerale de make-up.