Săpunul, indiferent din ce e făcut

Curățarea feței trebuie să fie delicată, ne sfătuiesc dermatologii, și nu trebuie să folosești niciun fel de săpun, nici măcar așa numitul săpun cu plante, din ingrediente naturale. Ai grijă să îți cureți fața cu lapte demachiant de bună calitate sau cu geluri speciale pentru ten, care nu conțin săpun. Detergenții specifici săpunurilor usucă pielea, obligă glandele de la suprafața tenului să secrete și mai multă grăsime pentru a preveni uscarea și descuamarea tegumentelor.

Lămâia, prea acră și acidă!

Chiar dacă pare să aibă efect de curățare și albire, nu folosi niciodată lămâie pe tenul tău. Acidul din aceste citrice este prea puternic pentru pielea delicată a feței. Nu îl folosi nicidată pentru că te vei trezi cu mici arsuri și iritații care te vor supăra zile întregi.

Uleiul de cocos, controversat pentru tenul tău

Oricât ar părea de gras și de bun pentru tenul tău uscat, nu folosi ulei de cocos. Este prea vâscos pentru pielea feței, nu poate fi absorbit imediat și rămâne la suprafață astupând porii și hrănind bacteriile. În câteva zile te poți trezi cu iritații și coșuri. Chiar dacă are unele beneficii pentru piele, uleiul de cocos nu este recomandat pentru față.

Loțiuni de soare expirate

Știi deja că este indicat să folosești crema de protecție solară pentru față și în anotimpurile reci. Este ideală pentru a întârzia cât mai mult apariția ridurilor. Iar, dacă folosești o cremă de foarte bună calitate, aceasta va menține pielea hidratată și suplă. Dar ai mare grijă să nu folosești niciodată creme sau loțiunile expirate pentru față. Se pot produce reacții chimice cu consecințe grave.

Loțiuni și creme pentru corp

Este o mare diferență între pielea corpului și pielea feței. Tenul tău are nevoie de îngrijire specială și delicată, de creme concepute pentru față, cu ingrediente cât mai puțin acide și grase. Pentru ten sunt recomandate cremele speciale, fluide, hidratante, cu ingrediente delicate, care lasă pielea să respire.

Fixativ și parfumuri pentru păr

Ai grijă când te coafezi, să îți protejezi fața când folosești fixativul sau parfumurile pentru păr. Pe internet mai sunt și diverse sfaturi care susțin că fixativul este bun să fixeze și fardurile de pleoape sau pudra de obraz. Nimic mai fals! Poate că nu te vei irita de la el, dar conține alcool și nu trebuie să ajungă pe tenul tău.

Apa oxigenată

Unele femei folosesc apa oxigenată pentru a-și decolora părul de pe față. Dacă te confrunți și tu cu aceeași problemă, apelează la un dermatolog pentru tratamente și soluții sigure. Peroxidul de hidrogen distruge celulele de la suprafața pielii și tenul tău va avea de suferit. Nu o poți folosi decât ocazional, pentru a dezinfecta o rană pe față, dar nu de mai multe ori.

foto: 123rf.com