Citește și:  Află ce alimente să eviți când vrei să ai energie

Semințele de floarea-soarelui

Îna fară de numeroasele beneficii pentru sănătate, semințele de floarea soarelui riscă să se transforme într-un pericol pentru dantură, din cauza învelișului extern. Există anumite soiuri, care prjăjite, devin extrem de tari. Așadar, când se înceracă decorticarea cu dinții, aceștia se pot rupe sau fisura. Stomatologii recomandă miezul gata curățat. Nici celor cu proteze dentare nu li se recomandă decorticarea în gură ci cea prealabilă.

Cuburile de gheață

Mestecarea cuburuilor de gheață e un obicei des întâlnit, mai ales în zilele călduroase. „E o idee extrem de proastă deoarece, în acest fel, smalțul dinților e grav afectat. Uneori, dinții în sine se pot fractura. Aceeași recomandare este valabilă și pentru cei ce poartă proteze fixe sau implante dentare”, a menționat Matthew Messina, faimos stomatolog din statul american Ohio.

Apa și sucurile cu citrice

Chiar dacă nu au zahăr, apele cu arome, în speciale cele citrice, sunt responsabile pentru eroziunea smalțului și cresc sensibilitatea gingivală. Motivul este conținutul de acid citric ce  erodează absolut tot ce întâlnește în cale. De aceea, stomatologii recomandă ca băuturile de tip limonadă sau oranjadă să fie băute doar cu paiul și nu vă spălați pe dinți jumătate de oră după ce ați consumat astfel de lichide. Astfel, acordați un răgaz procesul de remineraliare naturală a dinților, prin intermediul fluxului de salivă.

Fructele deshidratate

Pline de fibre și de vitamine, fructele sunt minuntae pentru sănătate. Dar atunci când sunt deshidratate , zahărul e în concentrație maximă. Acesta aderă la dinți lși erodează smalțul. Se recomandă perierea danturii imediat după ce mâncați fructe deshidratate și folosiți, de asemenea, ață dentară.

Vitaminele de mestecat, de tipul jeleurilor

Copiii sunt, în general, cei care mestecă vitamine, de tipul jeleurilor. Conform stomatologilor, 40 % din cantitatea de vitamine rămâne lipită de dinți și începe să erodeze smalțul. Se recomandă periajul imediat și folosirea aței dentare după fiecare doză de vitamine masticabile.

Chipsurile de cartofi

Pe cât de gustoase, pe atât periculoase pentru dantură. Amidonul conținut de chipsuri se trnasformă în zahăr care apoi este metabolizat în acizi.. După ce consumați chpsuri, imediat spălați-vă pe dinți, nu beți apă clătindu-vă gura.

Băuturile destinate sportivilor

Scopul băuturilor pentru sportivi e acela de furniza organismului electroliții pierduți în timpul efortului fizic susținut. Dar consumul zilnic al acestui tip de băuturi – care sunt pline de zharuri-  crește semnificativ riscul de carii. Deși mai puțin eficiente decât cele pline de zahăr, cele light sunt mai potrivite pentru a proteja sănătatea danturii.

Citește și: