Cum recunoști tenul uscat? Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de sebum se reduce, iar pielea devine deshidratată și uscată. Este tipul de ten care are nevoie de hidratare și produse emoliente.

Pentru demachiere este recomandat laptele demachiant, cu textură bogată, iar zilnic trebuie să folosești o cremă intens hidratantă. Poți miza și pe ingrediente naturale, precum uleiul de măsline, aloe vera, avocado sau miere. Iată câteva măști cosmetice și creme pe care le poți prepara acasă!

1. Mască facială cu ulei de măsline și ou

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tenul uscat, datorită conținutului mare de vitamina E și de antioxidanți. Pentru a te bucura de toate beneficiile, poți amesteca patru linguri de ulei de măsline cu două gălbenușuri de ou (care conține vitamina A). Aplică pe fața curățată bine în prealabil, lasă să acționeze 20 de minute, apoi clătește cu apă caldă din abundență.

2. Exfoliant pentru pielea uscată

Pentru ca produsele hidratante să intre în piele și să-și facă efectul, tenul are nevoie de exfoliere. Înlătură celulele moarte cu un exfoliant pe care îl poți prepara acasă din două linguri de zahăr și două de miere. Aplică pe piele cu mișcări ușoare, circulare, și masează ușor. Clătește cu apă rece, până elimini complet exfoliantul. Vei observa că după aceea crema pe care o folosești în mod obișnuit este absorbită mult mai repede. Nu exagera cu exfolierea, dacă ai tenul uscat. O dată la două săptămâni este suficient.

3. Ulei de migdale și ulei de cocos

Uleiul de migdale și cel de cocos sunt ingrediente excelente care oferă hidratare pielii uscate, datorită conținutului mărit în vitamine. Cum le poți folosi? Pune două lingurițe din unul din aceste uleiuri în crema ta pe care o folosești zilnic, pentru a-i potența acțiunea hidratantă. Aplic-o de două ori pe zi pentru a te bucura de rezultate excelente. De asemenea, poți folosi și oricare dintre aceste uleiuri pentru a-ți face un masaj facial o dată la câteva zile.

4. Cremă cu aloe vera și ulei de cocos

Aloe vera este o plantă cu proprietăți miraculoase pentru piele, așa că o poți folosi, evident, și dacă ai tenul uscat. Mai mult, în combinație cu uleiul de cocos îți poți crea propria cremă. Ai nevoie de gelul dintr-o frunză de aloe vera și de jumătate de pahar de ulei de cocos. Le amesteci până obții o pastă omogenă. Vei avea astfel o cremă pe care e recomandat să o păstrezi în frigider și care îți va ajunge aproximativ două săptămâni.

Citește și – Petele pigmentare – soluții de la esteticiană pentru a scăpa de ele

5. Mască de față cu argilă albă

Argila albă are proprietăți calmante și antiinflamatoare asupra pielii și, în plus, regenerează pielea și o lasă catifelată și hidratată. Tot ce trebuie să faci este să amesteci agilă albă cu apă și să aplici pasta obținută pe piele, lăsând-o să acționeze 20 de minute. Speli apoi fața cu apă călduță din abundență și te vei bucura de un ten catifelat și hidratat.

Sfaturi dacă ai tenul uscat

  • Nu folosi săpun, loțiuni astringente sau care conțin alcool!
  • Aplică săptămânal o mască facială antirid, deoarece tenul uscat are tendința de a se rida mai ușor decât celelalte tipuri de ten.
  • Folosește zilnic creme de față cu factor de protecție solară destul de ridicat tot timpul anului: între 30 și 50.
  • Atenție și la zona din jurul ochilor care este predispusă la apariția ridurilor. Alege creme special create pentru această zonă și aplică-le dimineața și seara, cu mișcări circulare, fără a apăsa foarte tare.

La ce să fii atentă când te machiezi

Dacă ai tenul uscat, trebuie să acorzi o atenție specială și produselor de machiaj. Ai nevoie de o bază de machiaj hidratantă, care să conțină vitamina E. De asemenea, texturile fluide sau cremoase ale produselor cosmetice sunt ideale pentru tenul tău, inclusiv fardurile de pleoape. Poți alege și produse cu pigment mineral, care nu usucă pielea. Evită să folosești pudra, deoarece aceasta usucă pielea și accentuează micile imperfecțiuni, cum ar fi liniile fine sau ridurile vizibile.

Foto: 123rf

Citește și – 7 lucruri pe care poate nu le știai despre riduri