Pentru a avea o piele uniform bronzată, cu aspect sănătos și ferită de agresiunile radiațiilor UVB (responsabile pentru arsurile solare și apariția cancerului de piele) și a celor UVA (care duc la îmbătrânirea prematură a pielii) trebuie să folosești întotdeauna produse cu factor de protecție solară. Nu este o opțiune, ci chiar trebuie, deoarece astfel preîntâmpini posibila apariție a multor probleme ale pielii.

Citește și – De ce trebuie să folosești produse cu SPF

Sunt oameni care susțin că nu au nevoie de protecție solară, dar multe dintre argumentele lor se bazează pe idei total greșite. Citește cele mai întânite mituri legate de SPF!

1. Pielea închisă la culoare nu are nevoie de protecție solară

Este adevărat că acest tip de piele se arde mai greu și, uneori, nu se înroșește. Dar indiferent de culoarea pielii, aceasta trebuie protejată când este expusă soarelui, pentru că, dincolo de aspectul inestetic dat de roșeața în exces și de faptul că fără SPF pielea are aspect uscat și se ridează, nu trebuie să uiți de riscul apariției cancerului de piele.

2. Factorul de protecție solară se adună

Pare o glumă, dar sunt persoane care chiar cred că dacă aplici două produse cu SPF, factorul de protecție solară trebuie adunat. Un exemplu. Există creme de zi care au SPF inclus. Dacă folosești un astfel de produs cu SPF 20 și apoi crema de protecție solară cu SPF 30, nu înseamnă că ești protejată cu SPF 50.

3. Un produs cu SPF mare protejează mai bine pielea

Scala Factorului de Protecție Solară arată că produsele cu SPF 15 blochează 93% din razele UVB, cele cu SPF 30 – 97%, iar cele SPF 50 – 98% din razele UVB. Așadar, e suficient să folosești SPF 15, important este să-l folosești zilnic și să-l aplici conform instrucțiunilor.

4. Pielea rămâne lipicioasă

Este posibil să rămână lipicioasă, dar doar dacă nu ai aplicat produsul potrivit tipului tău de piele. Când îți cumperi un produs cu SPF, nu-l alege la întâmplare! Citește instrucțiunile și folosește produse neuleioase dacă ai ten gras/mixt și formule mai cremoase dacă ai ten uscat.

5. Cremele cu SPF se folosesc doar la plajă

Crema cu protecție solară nu trebuie folosită doar la plajă, ci și când mergi pe stradă, la plimbare sau spre serviciu, aplicată pe zonele expuse soarelui. Specialiștii recomandă, de fapt, să folosim produse cu SPF indiferent de anotimp, dar mai ales vara, când radiațiile UVB sunt extrem de periculoase pentru piele.

Sfatul specialistului: când trebuie aplicată crema cu SPF?

„În timpul expunerii la soare, trebuie să te mişti cât mai mult. Să nu rămâi în aceeaşi poziţie pentru mult timp. În felul acesta, nu vei capătă urme inestetice şi pielea nu se va arde. De asemenea, consumul de lichide este important. Soarele deshidratează, şi este important să compensezi pierderea. Nu uita: crema de protecţie trebuie aplicată de fiecare dată când ieşi din apă sau la interval de o oră,” Nicoleta Ion, Trainer Repêchage România.

Foto: 123rf

Citește și – Sfaturi pentru un bronz frumos și de durată