Excesul de sebum este considerat principala cauză a pielii care lucește, iar vara, combinat cu transpirație, accentuează aspectul de piele lucioasă. Iată câteva sfaturi pentru a face față problemelor legate de tenul lucios.

Nu sări peste demachiere!

Demachiază-te în fiecare dimineață și seară! Da, și dimineața, deoarece noaptea glandele sebacee sunt foarte active și produc sebum în cantități mari. Așa că, din păacate, te trezești deja cu tenul lucios. În plus, pentru a preîntâmpina acest efect, e bine să-ți cureți seara fața cu un produs delicat de curățare, care să elimine complet impuritățile de peste zi. Dimineața, după demachiere, aplică o loțiune tonică fără alcool!

Evită soarele între soarele 10 și 16:00, dacă ai tenul lucios!

Dermatologii spun că soarele poate avea efectul de a crește secreția de sebum, așa că evită-l, mai ales între orele 11:00 și 16:00, când este foarte puternic. Este important să folosești produse cu factor de protecție solară între 30 și 50 și să alegi variante cu texturi lejere, speciale pentru ten mixt sau gras.

Nu te spăla pe față în exces!

Pentru ca pielea să nu se deshidrateze și să secrete mai mult sebum, evită să te speli foarte des pe față vara. De două ori este suficient, iar de preferat ar fi să folosești apă termală, din când în când, dacă vrei să te răcorești. Nu o lăsa decât câteva secunde pe față, apoi șterge-o prin tapotare cu un șervețel. De asemenea, poți folosi zilnic un produs cu care să te speli pe față, care să conțină acid salicilic în procent de 1%.

Folosește creme matifiante!

Caută în farmacii produse dermatocosmetice pe ambalajul cărora scrie că au efect matifiant. Este un remediu foarte eficient pentru a scăpa de efectul pielii lucioase. Înlocuiește crema hidratantă pe care o folosești în mod obișnuit cu o cremă matifiantă.

Ce alimente să eviți dacă ai tenul lucios?

Nu în ultimul rând, trebuie să fii atentă la alimentație, dacă ai tenul lucios. Evită prăjiturile, produsele de patiserie, prăjelile, mâncărurile foarte grase. Fructele și legumele pe care le găsești vara în toate piețele nu au restricție. Cu cât mănânci mai multe, cu atât tenul tău va deveni proaspăt și nu va mai avea aspect uleios, lucios.

foto: 123rf