În același timp, în trecut, pielea bine îngrijită era considerată un semn de diferențiere a claselor sociale. Astăzi dispunem de o varietate de tehnici de epilare care ne lasă pielea fină de la trei zile până la câteva săptămâni sau chiar luni, în cazul epilării definitive. Iată cei trei pași pe care să îi pui în practică înainte și după epilare, pentru o piele fără iritații:

1. Exfolierea blândă a pielii

Un proces de pregătire a pielii este recomandat cu o zi, două înainte de epilare și constă în exfolierea completă a corpului. Aceasta ajută la prevenirea creșterii firelor de păr în piele și la apariția foliculitei.

Un exfoliant blând, care îți lasă pielea plăcută la atingere, poate fi preparat în casă din trei ingrediente pe care le găsești în bucătărie: făină de orez (sau zaț de cafea), miere de salcâm și ulei de măsline. Făina de orez este abrazivă și scoate firele de păr din piele, mierea de salcâm are efect antiinflamator și antiseptic, iar uleiul de măsline este emolient natural.

Dacă de mai multe ori după epilat ai iritații dureroase, este posibil să suferi de foliculită, o afecțiune comună a firelor de păr, care te împiedică să te bucuri de o piele frumoasă și catifelată.

Dacă nu știi ce este foliculita și dacă suferi de ea după epilat, află că aceasta reprezintă o iritație a pielii formată din bubițe roșii dureroase care în unele cazuri se infectează. Cele mai afectate zone sunt brațele, picioarele, zona inghinală, axila și fața.

2. Îngrijirea pielii iritate după epilare

În special după procesul de epilare, pielea este sensibilă și vulnerabilă, de aceea are nevoie de o atenție deosebită. De exemplu, poți hidrata pielea iritată după epilat cu loțiuni speciale cu efect calmant și antiinflamator pe baza de pantenol, gălbenele sau mușețel. De asemenea, evită exfolierea pielii două zile după epilare, pentru că pielea este încă sensibilă și se poate irita ușor.

După epilarea cu ceară pielea poate rămâne roșie câteva ore până la câteva zile, iar apoi să își revină la normal. În această perioadă acordă-i o atenție deosebită, folosește geluri pe bază de aloe și respectă regulile de igienă, pentru a preveni infecțiile.

Găsește varianta de epilat care te avantajează. De exemplu, pentru pielea sensibilă există o mulțime de epilatoare care îndepărtează firele de păr nedorite și ajută la reducerea creșterii acestora în piele. Acest lucru te poate ajuta să scapi de durerea epilatului cu ceară și de foliculită și are un efect de până la patru săptămâni.

3. Evită să faci duș cu puțin timp înainte de epilat

De cele mai multe ori, ne gândim să facem un duș înainte de a merge la cosmetică să ne epilăm, dar asta nu este neapărat cel mai bun lucru pentru pielea noastră. De aceea, recomandarea este să nu facem duș cu două ore înainte de epilarea cu ceară, pentru că apa caldă ne deschide porii și crește sensibilitatea pielii.

Ceara caldă aplicată pe pielea proaspăt spălată irită porii deschiși după duș și, în unele cazuri, te poate lăsa cu arsuri pe suprafața pielii. În același timp nu intra imediat în baie pentru un duș cu apă caldă după ce ai plecat din salonul de cosmetică. După epilatul cu ceară caldă, pielea ta trebuie să se acomodeze cu temperatura camerei pentru a nu suferi iritații.

Pentru o piele cu adevărat catifelată mai mult timp după epilare trebuie să acordăm atenție ritualului de pregătire a pielii înainte și după procesul de îndepărtare a părului nedorit. Respectând câteva reguli simple te asiguri că vei avea o piele fină și fără iritații.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material realizat impreuna cu Philips