Citește și: Cum învingem bacteriile „rebele”?
1.Vitamina C– Întotdeauna recurgi la Vitamina C dacă simți că te paște o răceală. Dar nu numai atunci trebuie să faci asta. Pe timpul perioadei reci a anului, mai ales în lunile de iarnă, trebuie să îți stimulezi sistemul imunitar cu această vitamină. Astfel îți ajuți vasele de sânge să rămână sănătoase, la fel și oasele și ții la distanță răceala și gripa.
2.Fierul– Un organism cu carență de fier se poate simți foarte slăbit pe timpul perioadei reci. Asta este cu atât mai important pentru femeile care au perioade încărcate acasă sau la muncă. Suplimentele cu fier pot revigora energia, ajută plămânii să se oxigeneze mai bine, ajută la buna funcționare a splinei, mușchilor și celulor.
3.Vitamina A– Dacă ai deja deficiență de fier, există riscul destul de mare ca rezervele de vitamina A să fie și ele scăzute. Cu excepția cazului în care ești însărcinată, vitamina A va readuce scânteia în priviri, strălucirea pielii și își va păstra oasele puternice.
4.Calciul– Mineral esențial, calciul susține sănătatea oaselor, a dinților. De aceea, pe perioada iernii, e recomandar un supliment de calciu. Oasele fac față mai bine căzăturilor iar dinții predispuși iarna la carii, sunt mai bine protejați.
5.Vitamina D– Zilele sunt mai scurte, soarele e mai mult ascuns, de aceea absorbția de vitamina D e deficitară. Fără vitamina D, corpul nu poate absorbi calciul și nu poate stimula anumite răspunsuri imune care ne protejează de răceli sau de infecții.
6.Acizii grași Omega 3– De-a lungul perioadei reci a anului, organismul tind să intre într-o stare de letargie. Din fericire, acizii grași Omega 3 își îmbunătățesc starea de spirit, concentrarea intelectuală și țin la distanță răcelile.
În sezonul rece, vitaminele sporesc energia
7.Vitamina E– Dacă în perioada rece ai pielea uscată, la fel și unghiile și părul, atunci sigur ai o deficiență de vitamina E. Acest antioxidant infuzează pielea și o face mai fină și calmează mâncărimile, uscăciunea dar fortifică și părul și unghiile. Astfel, vei avea mai puțin de suferit din cauza frigului, mătreții sau chiar a psoriazisului.
8.Acidul folic– Din păcate, dacă nu ești amatoare de legume verzi, probabil că ești deficitară la capitolul acid folic. Cum spanacul sau rucola se găsesc mai greu iarna,atunci e bine să iei acest supliment.
9.Complexul B- Acest grup de vitamine din complexul B este responsabil pentru convertirea carbohidraților în energie, ajută la metabolizarea grăsimilor și proteinelor în ”carburant” pentru organism. De aceea suplimentarea cu B-uri, mai ales cu B 12 poatea ajuta la evitarea stărilor de depresie sau anxietate.
10.Magneziul– Numeroase femei suferă de crampe menstruale dureroase, mai ales în sezonul rece. Adăugarea suplimentului de magneziu în dieta zilnică ajută la evitarea contracțiilor musculare și nervoase.
Citește și:
- Kilogramele în plus, vinovate de 40% din cazurile de cancer!
- Ministerul Sănătății va demara 5 programe naționale de prevenție din fonduri europene nerambursabile