În primul rând, este foarte important să te asiguri că ai posibilitățile financiare necesare pentru a-ți plăti creditul. Nu uita, este un angajament care se extinde pe o durată lungă de timp, pe 20-30 de ani, nu doar pe termen scurt.

„Recomandarea mea ar fi pentru tinerii care vor să-și ia o casă prin credit, înainte să vină efectiv la bancă, să facă un exercițiu: 3-6 luni să economisească suma de bani pe care ar trebui să o plătească ca rată și să vadă dacă pot să susțină bugetul de cheltuieli personale în lipsa banilor respectivi”, a declarat în cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert Vlad Huțuleac, Director Executiv Adjunct pentru Direcția Produse și Segmente Retail din cadrul BCR.

După ce ajungi la concluzia că reușești să achiți pe termen lung rata, trebuie să alegi tipul de credit potrivit pentru tine – cu dobândă fixă sau variabilă.

„Sfatul meu este, mai ales pentru cei tineri, să opteze pentru un credit cu dobândă fixă în prima perioadă pentru că acest lucru le oferă o siguranță în ceea ce privește nivelul ratei”, a mai adăugat Huțuleac.

„Nu este diferită în funcție de indicii de referință din piață. Chiar dacă, în momentul actual, mediul economic de dobânzi este unul descrescător, practic nu există o predictibilitate foarte mare pe termen lung și oricând se poate schimba trendul. Astfel, un credit cu o rată fixă, deci o dobândă fixă pe lună, le conferă un confort și o siguranță de care au nevoie la început”, a mai spus reprezentantul BCR.

Principalele opțiuni de finanțare pe care le ai, când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe, sunt creditul ipotecar și creditul Noua Casă. Află mai multe informații din cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert.

Dacă îți cauți locuința pe Imobiliare.ro, ai posibilitatea de a identifica o soluție de finanțare optimă destul de rapid prin intermediul noului instrument pe care l-am integrat în portal. Este vorba despre comparatorul de credite pe care îl găsești direct în anunțul de vânzare care ți-a stârnit interesul.

Te ajută să analizezi simultan ofertele existente la unele dintre cele mai mari bănci din țară, dar și la brokeri de încredere. Ai inclusiv posibilitatea de a compara soluții de creditare diferite propuse de același finanțator.