Șampania este vin spumant

Ei bine, deși cei doi termeni sunt considerați sinonimi, vinul spumant nu este același lucru cu șampania. Mai exact, șampania este un tip de vin spumant, dar nu orice vin spumant este șampanie. Singurul tip de vin spumant care poate purta denumirea de șampanie este cel produs în regiunea franceză Champagne, printr-o metodă care datează încă din 1700. Dacă vinul spumant produs nu respectă procedura tradițională și nu a fost produs acolo, nu poate purta din punct de vedere legal denumirea de șampanie. 

În funcție de regiunea de proveniență, procesul de producere și caracteristicile strugurilor, vinurile spumante se împart în: 

  • Șampanie;
  • Prosecco;
  • Cava;
  • Lambrusco;
  • Cremant;
  • Sekt;
  • Vin spumant rose. 

Cele mai importante diferențe 

În primul rând vom discuta despre struguri. Pentru șampanie vor fi folosiți exclusiv soiuri de struguri din regiunea Champagne. Aici ne referim în principal la struguri albi Chardonnay și negri Pinot Noir. Alte sortimente de vinuri spumante folosesc alte tipuri de struguri, în funcție de regiunea viticolă. Prosecco de exemplu este produs din struguri Glera sau Prosecco, în regiunea Veneto din Italia. 

Apoi vorbim despre aromă, cea care cel mai probabil va fi sesizată doar de către adevărații cunoscători. Dacă șampania are o aromă specifică, spumantul va fi de obicei fructat, cu aromă de mere, pepene sau pere. O diferență destul de importantă este chiar și conținutul de dioxid de carbon: bulele de șampanie sunt foarte fine, iar cele produse de vinul spumant sunt ceva mai pregnante. 

În final și prețul face diferența. Deoarece șampania necesită un proces de producere mai lung, prețul va fi unul pe măsură. Vinul spumant este mult mai accesibil ca preț, o șampanie de calitate fiind estimată chiar și la mii de euro. 

Cum se obține șampania, față de vinul spumant 

Am dorit să dedicăm un paragraf separat metodei de obținere deoarece, deși atât vinul spumant, cât și șampania sunt obținute din struguri, metodele de obținere pot fi destul de diferite. 

Așadar, în cazul șampaniei discutăm despre o metodă tradițională care presupune ca fermentarea să aibă loc după ce băutura a fost deja pusă în sticle. Acest proces durează între câteva luni și câțiva ani, și se spune că prima persoană care a folosit această metodă a fost călugărul Dom Perignon. 

Celelalte vinuri spumante folosesc una dintre următoarele metode: 

  • Metoda convențională sau industrializată, cea folosită pentru Prosecco, de exemplu. Vinul va fermenta în cisterne de oțel/inox sau în tancuri și apoi se va adăuga zahăr și drojdie;
  • Metoda transferului, folosită cu precădere în Statele Unite și în Australia, cea care implică crearea bulelor de dioxid de carbon în sticlă. Vinul este decantat în recipiente mari, iar apoi se filtrează drojdiile și se reîmbuteliează;
  • Metoda impregnării cu dioxid de carbon, printr-o singură fermentare. Spumantul obținut va prezenta multe bule de dioxid de carbon, dar acestea vor dispărea relativ rapid. 

Acum poți alege în cunoștință de cauză! 

Sursa foto: pexels.com