Recuperare eficientă
Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale operației de înlocuire a șoldului este timpul de recuperare rapid. Pacienții observă adesea îmbunătățiri dramatice ale mobilității și ale nivelului de durere în câteva săptămâni după operație. Acest lucru se datorează în mare parte progreselor în tehnicile chirurgicale și în îngrijirea postoperatorie, care au fost perfecționate de-a lungul anilor prin cercetare și practică.
Kinetoterapia este inițiată imediat după operație pentru a-i ajuta pe pacienți să-și recâștige forța și mobilitatea. În decurs de trei până la șase săptămâni, majoritatea persoanelor se reîntorc la desfășurarea activităților zilnice, deși pot exista și unele limitări. Până în a treia lună, majoritatea pacienților se pot bucura de activitățile obișnuite fără restricții semnificative. Acest timp de recuperare rapidă le permite oamenilor să își recâștige independența și să se întoarcă la activitățile pe care le iubesc.
Procedură fără durere
Tehnicile moderne de anestezie au evoluat enorm, ceea ce face ca inserarea unei proteze de șold să fie practic nedureroasă. Înainte de operație, un medic administrează anestezia, care poate fi fie generală, fie regională, iar pacientul se simte confortabil și nu va experimenta deloc durere pe tot parcursul procedurii.
De asemenea, gestionarea durerii postoperatorii s-a îmbunătățit foarte mult. Acesta implică de obicei o combinație de medicamente sistemice, anestezie regională și injecții locale pentru a controla eficient durerea. O astfel de abordare completă asigură un proces de recuperare confortabil, permițând pacienților să participe activ la terapia postoperatorie.
Chirurgia minim invazivă
În mod tradițional, intervenția chirurgicală de înlocuire a șoldului era efectuată prin intermediul unei abordări posterioare, care necesita o incizie semnificativă și manipularea mușchilor. Cu toate acestea, apariția tehnicilor chirurgicale minim invazive a revoluționat acest proces, astăzi întreaga operație rezumându-se la incizii mai mici, ce cauzează mai puține leziuni tisulare.
Înlocuirea minim invazivă a șoldului cu o proteza de șold înseamnă și mai puțină durere postoperatorie, pierderi reduse de sânge, șederi mai scurte în spital și perioade de recuperare mai rapide, dar și cicatrici mai mici.
Ședere scurtă în spital
Odată cu dezvoltarea căilor de recuperare, majoritatea pacienților pot părăsi acum spitalul în termen de una până la trei zile după operație. Aceste protocoale includ o educație preoperatorie cuprinzătoare, o anestezie optimizată, o mobilizare timpurie și un control meticulos al durerii postoperatorii. Astfel, o ședere mai scurtă în spital nu numai că este rentabilă, dar reduce și riscul de infecții nosocomiale. În plus, pacienții se simt adesea mai confortabil să se recupereze în familiaritatea propriei case.Așadar, în cazul în care vă confruntați cu o afecțiune a șoldului nu ezitați să apelați la dr. Mihai Râșcu, un specialist în această arie a medicinei, care a realizat numeroase operații și care vă poate reda viața activă de dinainte de durerile insuportabile.