• În România, femeia șofer cu cele mai multe curse completate are un record de 9.507. 
  • Mai mult, femeile care conduc cu Uber au un rating mediu de 4.95
  • 99% dintre cursele completate de femei șofer au un rating de 5 stele 
  • Orașele cu cele mai multe femei șofer din România sunt București, Constanța, Brașov și Timișoara. 

Siguranța utilizatorilor Uber, fie ei pasageri sau șoferi care utilizează platforma pentru a conduce, femei sau bărbați, este una dintre cele mai importante valori pentru companie. Uber introduce constant noi opțiuni și proceduri pentru a îmbunătăți nivelul de siguranță a curselor, alături de activități educative și încurajarea tuturor să raporteze orice incident în aplicație.

Libertatea femeilor șofer de a alege 

După analizarea conversațiilor cu femeile șofer, Uber a introdus un serviciu prin care acestea pot alege să ofere curse exclusiv femeilor. Opțiunea poate fi pornită sau închisă după bunul plac (de exemplu, poate fi pornită doar pe timpul nopții). 


Serviciul „prefer pasageri femei” conectează femeile șofer cu pasageri femei, iar în cazul în care o cursă este comandată de o femeie pentru altcineva, femeia șofer poate refuza cursa

Confort pentru fiecare 

Implementarea acestei opțiuni este una dintre măsurile luate de companie pentru a crește numărul de femei șofer care utilizează aplicația pentru a conduce și pentru a reduce disparitățile de gen la volan. 

„Numărul de femei șofer pe platformă este considerabil mai mic decât numărul de șoferi bărbați. Suntem, însă, mândri că produsul este din ce în ce mai popular. Doar în ultimul an numărul femeilor șoferi care conduc cu Uber a crescut cu 41%. Lansarea produsului nostru este un prim pas în schimbarea acestei direcții, pentru a oferi o experiență de călătorie confortabilă pentru ambele categorii de utilizatori – atât pasageri femei, cât și bărbați”, a spus Iwona Kruk, purtătoare de cuvânt pentru Uber. 

Versiunea pilot a acestui produs a fost lansată cu succes acum 4 ani în Arabia Saudită. În Europa Centrală și de Est, opțiunea de a oferi curse pasagerilor femei este disponibilă pentru femeile șofer din Polonia, Republica Cehă și România. 

Produsul a fost implementat în luna iulie și a fost testat cu nerăbdare de către femeile șofer. În România, s-au efectuat deja peste 27.500 de curse cu această opțiune. 

Mai mult decât o simplă călătorie


Siguranța în timpul curselor este o prioritate pentru Uber. Cursele Uber sunt oferite numai prin parteneri licențiați care trebuie să îndeplinească o serie de cerințe pentru a se alătura platformei. 

Încă de la lansarea aplicației în România, compania a ridicat standardele în ceea ce privește siguranța în toată industria de ridesharing. Acum câțiva ani, Uber a fost prima platformă de pe piață care a introdus un sistem de verificare a șoferilor în timp real, și singura platformă cu o echipă specială dedicată cooperării cu autoritățile și cu instituțiile de sănătate publică, numită LERT (Law Enforcement Response Team), compusă din foști angajați în uniformă. 

În plus, la Centrul de Siguranță Uber din Cracovia, o echipă de specialiști primește și soluționează raportările despre incidente de siguranță ale pasagerilor și șoferilor, 24 din 7. 

În plus, aplicația oferă pasagerilor o serie de măsuri de siguranță: 

  • Verificarea cursei: chiar înainte de sosirea vehiculului, pasagerii află întotdeauna detalii despre șofer, precum numele, modelul mașinii și numărul de înmatriculare. Fiecare cursă este monitorizată prin GPS. Înainte de fiecare cursă, Uber reamintește utilizatorilor să verifice dacă datele din aplicație se potrivesc. În cazul în care acestea nu corespund, pasagerii sunt rugați să informeze departamentul de suport prin aplicație și să nu urce în vehicul.
  • Partajează călătoria cu persoane de încredere: această funcție permite utilizatorilor să partajeze traseul călătoriilor cu până la 5 persoane, dintr-o listă de contacte de încredere. Acest lucru asigură că cei dragi știu întotdeauna unde se află pasagerul și au detalii despre vehicul. 
  • Verificare cursei: Datorită datelor GPS, fiecare cursă prin platforma Uber este monitorizată. În timpul unei opriri neașteptate, aplicația notifică pasagerul pentru a se asigura că este planificată o pauză în călătorie. În cazul unei situații neașteptate, aplicația direcționează utilizatorii către un meniu special și le permite să contacteze rapid serviciile de urgență sau suport, ori să raporteze incidentul.
  • Buton de siguranță: în timpul fiecărei călătorii, utilizatorii au acces constant la toate funcțiile din Centrul de siguranță. Prin apăsarea unui buton, utilizatorii își pot partaja călătoria, pot vedea procedurile de siguranță și pot contacta 112 dacă este necesar. Aplicația va trimite automat date despre vehicul și locație către persoanele responsabile. 
  • Ghidul Comunității Uber: pentru a asigura un mediu sigur în timpul călătoriilor, compania a creat Ghidul Comunității Uber. Este un set de reguli conceput pentru toți utilizatorii platformei, care se angajează să se respecte reciproc și să respecte legea. Mai multe detalii despre măsurile de siguranță disponibile în aplicație pot fi găsite pe uber.com

Citește mai multe despre femeile care conduc cu Uber aici: povestea Constantinei, povestea Alexandrei și povestea Alinei.

Dacă ești femeie și vrei să conduci cu Uber, poți găsi mai multe detalii aici. Compania adaugă constant noi opțiuni și proceduri pentru a îmbunătăți siguranța curselor, dezvoltă activități educaționale și încurajează raportarea oricărui fel de incident.