Cota redusă de TVA se acordă pentru locuințele cu o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA, ce în momentul livrării pot fi locuite ca atare, deci dispun de:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
  • acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar
  • finisajele exterioare includ cel puțin – acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
  • finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Să luăm acum un exemplu și să vedem cât vor plăti, efectiv, rata cei care își vor achiziționa locuințele la noua cotă de TVA de 9%. Ne raportăm, în continuare, la un apartament cu o suprafață de 100 de mp și un preț de 100.000 de euro, echivalentul a circa 500.000 de lei.

Potrivit calculelor Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din grupul Imobiliare.ro, dacă luăm în considerare un aport propriu de 15%, restul de 85% din preț fiind susținut prin finanțare bancară, rezultă o tranzacție de 525.000 de lei (TVA 5%), din care 446.250 de lei este creditul.

Într-un scenariu similar, în care însă TVA este de 9% așa cum ne așteptăm să vedem de la 1 ianuarie 2024, va rezulta o tranzacție de 545.000 de lei și ajungem la un credit de 463.250 de lei.

Dacă discutăm despre un credit care se încheie pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 5,9% pe an, în prima situație cumpărătorul va plăti o rată lunară de 2.647 de lei, iar în cea de-a doua de 2.748 de lei. Vorbim, astfel, despre o diferență de circa 100 de lei pe lună.

Dacă ești unul dintre cumpărătorii care își doresc să facă o achiziție cât mai curând pentru a beneficia de cota redusă de TVA de 5%, atunci te așteptăm săptămâna aceasta la standul Imobiliare.ro Finance de la Salonul Imobiliar București (SIB). Echipa noastră va fi prezentă la acest eveniment și pregătită să-ți vină în ajutor cu sfaturi, dar și cu oferte de la peste 30 de bănci și instituții financiare, cu cele mai mici dobânzi de la acest moment.

Brokerii Imobiliare.ro Finance au ajutat deja alte 15.000 de persoane să acceseze creditul potrivit nevoilor lor, oferindu-le sprijin pe întreg procesul de obținere a finanțării, de la realizarea unor simulări de credite și până la întocmirea dosarului și obținerea împrumutului.

În plus, dacă soliciți o ofertă personalizată pentru un credit ipotecar echipei noastre în cadrul SIB, ai oportunitatea de a câștiga plata pentru prima rată a creditului tău sau suma aferentă evaluării proprietății. Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Mai mult, îți asigurăm accesul gratuit la SIB din poziția de partener principal al târgului imobiliar, dacă le menționezi celor de la intrare că ești în căutarea unui „credit potrivit”.

Ne găsești la SIB la sfârșitul acestei săptămâni, vineri (6 octombrie) în intervalul 12:00-18:00sâmbătă (7 octombrie) între orele 10:00-19:00 și duminică (8 octombrie) în intervalul 10:00-18:00. Târgul imobiliar va fi organizat la Palatul Parlamentului din București.