Descoperă principalele chimicale din jurul tău!

  1. Chimicalele din alimente

Dacă te-ai uitat până acum pe spatele produselor alimentare, cu siguranță ai observat că acestea au un anume număr de E-uri. Ei bine, aproximativ 300 de astfel de aditivi sunt permiși în această industrie de către autoritățile naționale și internaționale, iar rolul lor este de a face alimentele cât mai aspectuoase, mai rezistente pe rafturi și, mai ales, mai ieftine. Într-un singur produs, nu vei observa mai multe chimicale care să depășească o anumită cantitate impusă de autorități, însă consumarea mai multor alimente poate trece peste această limită, ceea ce pune în pericol sănătatea umană. De exemplu, majoritatea coloranților sunt nocivi. Unii provin de la insecte, așa cum este carminul (E120). Cu cât culoarea unui aliment este mai intensă, cu atât este mai probabil ca acesta să fie mai periculos în ceea ce privește consumul. 

  1. Chimicale care se regăsesc în haine

Chiar și hainele pe care oamenii le poartă zilnic au în compoziția lor diferite chimicale, care pot duce la apariția unor eczeme, dermatită atopică, mâncărimi, erupții cutanate și multe altele. De exemplu, indigotina (E132 sau carmin indigo) este un extras dintr-o plantă cu un puternic potențial periculos, colorant ce se folosește în nuanțarea blugilor. Astfel, coloranții din haine pot pune în pericol sănătatea umană și mediul înconjurător. În plus, copiii sunt cei care au o sensibilitate mult mai mare la aceste substanțe toxice. Alege întotdeuna produse vestimentare din materiale naturale și cât mai puține fibre sintetice. 

  1. Chimicale din produsele de uz casnic

La acest capitol s-a vorbit de-a lungul anilor despre vasele de teflon și cât de dăunător este să gătești în ele. În principiu, nu există nici un pericol, însă specialiștii recomandă gătirea alimentelor la temperaturi mai mici de 260 de grade Celsius, pentru ca acest element chimic să nu se degradeze și să scoată abur nociv. Acesta este toxic pentru om, animale și întreg mediul înconjurător. 

Pentru a ține la depărtare posibilitatea ca un client să achiziționeze orice produse care pot dăuna, companiile pot apela la autoritățile care eliberează autorizații de mediu,  în vederea reducerii și eliminării impactului asupra mediului și a sănătății umane. Pentru că acest lucru este important, atât pentru business, cât și pentru client, Stratos are în echipa sa consultanți de mediu cu o experiență vastă în domeniu,  cum este Raluca Gheorghiaș. 

Raluca gestionează un portofoliu de clienți, oferindu-le îndrumare în conformarea cu legislația din domeniul mediului, strategii pentru o afacere durabilă și responsabilă, cu accent pe managementul resurselor naturale și tranziția către economia circulară. De asemenea, folosindu-și abilitățile de analiză și cunoștințele legislative, a efectuat audituri de conformitate pentru companii și a participat la studii tehnice, cum ar fi identificarea unor metode alternative de reciclare a deșeurilor. Raluca a contribuit activ la acțiuni de conștientizare a problemelor de mediu, prin articole și newsletter-e publicate.

Așadar, fiecare business trebuie să participe activ la protejarea sănătății umane și a mediului, iar pentru aceasta are nevoie de o echipă dedicată și cu experiență alături, așa cum este echipa Stratos Management

Sursa foto: Unsplash.com