Totuși, există câteva soluții care, dacă le aplici, te pot ajuta să cureți vasele greu de spălat fără prea mult efort. Iată câteva trucuri de care să ții cont.

 1. Folosește aparate electrocasnice moderne

Una dintre cele mai eficiente și simple metode de a curăța vasele murdare este să lași aparatele electrocasnice să facă asta pentru tine. În acest caz, o investiție într-o mașină de spălat vase poate fi chiar utilă. 

Dacă îți dorești rezultate de excepție, acordă atenție tehnologiilor de care dispun mașinile de spălat vase pe care le vizionezi și alege-o pe cea mai potrivită nevoilor tale. De exemplu, tehnologia moderna DeepWash este potrivită pentru toate acele recipiente pe care ți-e imposibil să le cureți bine manual. Aceasta include accesorii pe care poți să le reglezi la o înălțime de până la 30 de centimetri față de originea jeturilor de apă, astfel încât să creezi o zonă de spălare intensivă.

Pe lângă faptul că obții o curățare intensă, economisești și timpul pe care l-ai fi petrecut încercând să speli vasele manual.

 1. Folosește produse de curățare eficiente

Dacă nu dorești să investești într-o mașină de spălat vase, atunci detergenții pentru curățat vase pot fi de asemenea un real ajutor pentru îndepărtarea murdăriei de pe acestea. 

Un exemplu de ingredient eficient care se regăsește în componența detergenților pentru vase sunt surfactanții din zahăruri. Aceștia ajută la îndepărtarea grăsimilor și a reziduurilor de pe suprafețele vaselor, în timp ce acționează blând.

Iată și alte ingrediente pe care să le urmărești pe etichetele produselor de curățare a vaselor, pentru le alege pe cele potrivite: sulfat de alcool din ulei de cocos, alcool vegetal și sare.

 1. Folosește bicarbonat de sodiu și oțet

Pe lângă detergenții de vase din comerț, ai posibilitatea de a prepara propriile produse de curățare, cu doar câteva ingrediente pe care le ai prin bucătărie.

Iată cum poți folosi o compoziție eficientă pentru curățarea vaselor cu bicarbonat de sodiu și oțet:

 • Presară bicarbonatul de sodiu pe suprafețele vaselor care necesită curățare. Asigură-te că acoperi zonele cu murdărie sau pete.
 • Încălzește oțetul puțin, apoi aplică-l direct peste bicarbonatul de sodiu. Vei observa o reacție efervescentă, care ajută la dizolvarea reziduurilor și la desprinderea murdăriei.
 • Lasă compoziția să acționeze timp de 5-10 minute, iar apoi curăță cu ajutorul unui burete, prin mișcări circulare, suprafețele vaselor.
 • În final, clătește bine vasele cu apă caldă pentru a îndepărta compoziția și reziduurile dizolvate.
 1. Prepară o compoziție cu sare și lămâie

Alte 2 ingrediente eficiente pentru îndepărtarea murdăriei persistente de pe suprafețele vaselor sunt sarea și lămâia. În timp ce sarea acționează ca un abraziv blând, eficient în îndepărtarea murdăriei și a petelor, lămâia absoarbe murdăria și excesul de grăsime de pe suprafețele vaselor.

Iată cum să folosești aceste ingrediente pentru curățarea vaselor:

 • Presară o cantitate moderată de sare pe suprafețele vaselor care necesită curățare;
 • Taie lămâia în 2 secțiuni, iar apoi stoarce sucul de la o jumătate de lămâie peste suprafețe. Cu cealaltă jumătate, acționează circular asupra suprafețelor murdare;
 • Clătește bine vasele cu apă caldă pentru a îndepărta sarea și reziduurile dizolvate.
 1. Folosește un burete de vase abraziv

Indiferent că alegi să folosești produse din comerț sau ingrediente din bucătărie, pentru curățarea vaselor foarte murdare este recomandat să folosești un burete de vase agresiv. 

Murdăria persistentă, cum ar fi resturile de alimente uscate sau petele dificil de îndepărtat,  poate necesita o acțiune mai puternică pentru a fi îndepărtată eficient. De aceea, buretele abraziv ar fi cel mai potrivit deoarece dispune de o textură mai dură care ajută la desprinderea acestor reziduuri.

Folosește-te de trucurile din acest articol și curăță vasele dificil de spălat într-un timp cât mai scurt. Astfel, vei avea mai mult timp liber pentru a petrece cu familia sau pentru alte activități importante.

sursă foto: shutterstock.com