Soarele emite raze de lumină, care, pe de o parte, pot ajuta, dar, în același timp, pot dăuna organismului. Acestea sunt cunoscute sub numele de raze ultraviolete (UV) și se împart în trei tipuri: UVA, UVB și UVC.

Razele UVA sunt cele mai comune, UVB sunt mai intense, iar UVC sunt cele mai dăunătoare. Însă, oamenii nu sunt expuși razelor UVC, întrucât stratul de ozon al pământului blochează aceste raze.

Cu toate că nu poți vedea razele ultraviolete, acestea pătrund prin piele, prin stratul superior, numit epidermă. Celulele epidermei conțin un pigment cunoscut sub numele de melanină. Persoanele cu pielea deschisă la culoare au mai puțină melanină decât persoanele cu pielea închisă la culoare. Acesta este motivul pentru care cei cu pielea foarte deschisă pot avea, mai des, arsuri solare.

Melanina protejează pielea și, în același timp, creează vitamina D. Când corpul tău se apără de razele solare, pielea se bronzează sau se întunecă. Prea multă expunere la soare permite razelor UV să ajungă în straturile inferioare ale pielii. Astfel, apar arsurile solare.

Pentru a avea grijă de pielea ta și pentru a limita riscurile expunerii la razele ultraviolete, este indicată folosirea produselor pentru protectie solara (creme, spray-uri, uleiuri), dar și adoptarea altor obiceiuri sănătoase (purtarea pălăriilor și eșarfelor, evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf, consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi etc).

În caz contrar, pericolele la care te expui pot provoca grave probleme de sănătate, care, în unele situații, pot duce la deces.

Îmbătrânirea pielii

Chiar dacă nu apar simptome vizibile după ce stai la soare, expunerea prelungită la razele ultraviolete, de-a lungul vieții, accelerează îmbătrânirea pielii. Astfel, apariția ridurilor, aspectul tern și uscat al pielii, precum și o sensibilitate accentuată la diverși factori cu potențial iritant se numără printre efectele expunerii la soare. Totodată, petele pigmentare sunt mai frecvente după expunerea la soare.

Pentru a proteja celulele pielii de efectele radiațiilor ultraviolete și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, este recomandat să folosești produse cu factor de protecție solară ridicat, precum crema hidratanta fata Sunlight. Aceasta contribuie la diminuarea riscului de apariție a ridurilor.

Apariția leziunilor la nivelul ochilor

Expunerea la radiațiile UV este dăunătoare nu doar pentru piele, dar și pentru ochi, în special pentru persoanele cu ochi albaștri sau foarte ușor colorați. La fel ca și pielea, ochii se pot arde prin expunerea pe termen scurt la radiațiile UVB. Fotokeratita este o afecțiune cauzată de expunerea fără protecție a ochilor la razele ultraviolete.

Persoanele care își expun ochii la radiații UV pentru o perioadă îndelungată sunt mai predispuse la a dezvolta cataractă, leziuni ale retinei și degenerescență maculară. Cel mai grav efect al expunerii la soare este orbirea.

Purtarea ochelarilor de soare în timpul sezonului cald este o modalitate eficientă de protecție a ochilor împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete.

Dezvoltarea cancerului de piele

Cancerul de piele este o afecțiune care poate pune viața în pericol, expunerea prelungită la soare fiind una dintre principalele cauze ale apariției acestei boli. Cele mai diagnosticate trei forme de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul.

Expunerea la radiațiile UV provoacă deteriorarea cromozomilor celulelor organismului și mutații în ADN.

Pentru a preîntâmpina problemele de sănătate care pot apărea ca urmare a expunerii prelungite la soare, este indicat să iei măsuri de protecție, cu precădere în timpul sezonului cald. De la alegerea vestimentației și a produselor cosmetice folosite până la hidratarea organismului și evitarea perioadelor în care razele solare sunt mai intense.

Sursă foto: Unsplash