Atunci când ne lipsesc dinți, dinții adiacenți se pot deplasa, schimbând modul în care mușcăm sau mestecam. Fără o rădăcina dentară, osul din maxilar se poate pierde. În cazul în care lipsesc mai mulți dintîi, pielea din jurul gurii poate să se lase și vorbirea poate să fie afectată.
Implanturile dentare restabilesc cosmetică facială și funcționalitatea orală
Implanturile dentare pot înlocui dintîi lipsa și sunt concepute pentru a arată exact la fel ca restul dinților tăi. Acestea pot înlocui orice număr de dinți, de la unul singur până la toți, atunci când este cazul.
Implantul dentar constă dintr-un șurub, că și o ancora – o structura de susținere care se atașează în osul maxilarului, de obicei din titan – și o coroana care acoperă structura și oferă aspectul și funcționalitatea unui dinte adevărat. Astfel implanturile rămân cea mai bună opțiunea de restaurare, întrucât înlocuiește toate elementele lipsa atunci când s-a pierdut un dinte.
Tratamentul stomatologic de implant dentar presupune mai multe etape și mai multe vizite la clinica stomatologica. Acest lucru se datoreaza faptului că, odată ce este introdusă ancora, osul are nevoie de timp pentru a se atașa de această. Abordarea convențională presupune introducerea implantului, vindecarea acestuia și mai apoi instalarea unei coroane dentare.
Este de preferat să se insereze un implant dentar la scurt timp după pierderea dintelui. Dacă a trecut mai mult timp și s-a pierdut din os, este posibil să ai nevoie de o grefă osoasă pentru a oferi implantului un loc în care să se fixeze. În cazurile cu mai mult dinți lipsa, nu este nevoie că fiecare să fie ancorați într-un implant separat. De exemplu, în cazul în care lipsesc toți dintîi din partea superioară, coroanele se pot atașa prin punți, pe 4 sau 5 implanturi.
Tipuri de implanturi
Implanturile dentare se împart în trei categorii: endostale, subperiostale sau zigomatice, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Implantul endostal este cel mai sigur și comun tip de implant dentar folosit. Acesta se potrivește majorității pacienților, dar necesită că osul maxilarului să fie sănătos și puternic pentru a putea insera implantul.
Implantul subperiostal este alternativă celui endostal și este un tip de implant care nu se înșurubează în os, ci se așează deasupra lui, fixându-se în gingie. Acest tip de implant se folosește în cazurile în care pacienții nu au suficient os care să permită insurubarea implantului sau dacă pacientul nu își dorește să treacă prin operația mai intensivă de inserare a implantului.
Implanturile zigomatice sunt cele mai puțin populare, procedura de înserare fiind mult mai complicată, implantul fiind ancorat în osul zigomatic (osul care formează proeminentă pometului obrazului). Acest tip de implant se folosește doar în cazul în care nu există suficient os sau țesut gingival pentru folosirea celorlalte două tipuri de implant.
Desigur, pentru acest tip de implant dentar, pretul va fi mai ridicat (vezi implant dentar pret), procedura fiind mult mai complicată, de aceea medici stomatologi vor caută mereu soluții pentru a-l evita. Fie îți se va recomandă o augmentare osoasă prin aditivi, sau o operație de sinus lift pentru a adaugă os sub sinus care să susțină implantul endostal.
Să îți regăsești zâmbetul perfect nu ar trebui să fie complicat, iar în ziua de astăzi avem multe opțiuni la dispoziție pentru orice nevoie. Totul începe de la o vizită la medicul stomatolog care va lucra îndeaproape cu ține pentru a găsi soluția perfectă.