De aceea, ca mămică, este bine să ai în trusa ta pentru bebe și un aspirator nazal, cunoscut și ca batista bebelușului. De când se naște și până la câțiva anișori, când va fi capabil să își sufle singur nasul, copilul tău se va baza pe tine să îl ajuți cu acest lucru. Iar tu poți face asta mai ușor, cu acest dispozitiv. 

Iată ce e nevoie să știi atunci când alegi un astfel de dispozitiv. 

Spre deosebire de alte tipuri de aspiratoare, precum cele electrice sau cele manuale, batista bebelușului este un dispozitiv pe care îl vei conecta la aspiratorul tău casnic. Asta înseamnă că va aspira cu mai multă putere decât celelalte. Dar nu e nevoie să te temi, pentru că nu creează niciun disconfort bebelușului tău. 

Tocmai pentru faptul că este un dispozitiv care se conectează la aspirator, este și un dispozitiv foarte controversat în rândul părinților. Există medici care sunt în pro batista bebelușului și recomandă a fi folosită în primii ani de viață. Singura problemă intervine, de fapt, atunci când este folosită în exces, pentru că poate să producă iritații bebelușului tău. Dacă este folosit strict atunci când bebe suferă de o congestie nazală, atunci nu există niciun risc. 

Principalul beneficiu al acestui dispozitiv este eficiența sa. Din toate alternativele existente pe piață, acesta poate face față cel mai bine secrețiilor foarte abundente în caz de răceli. Un alt beneficiu important este că are un preț foarte accesibil. De asemenea, batista bebelușului este foarte ușor de sterilizat și curățat și nu există nici riscul de a te contamina cu bacterii, cum există în cazul altor aspiratoare manuale. 

Un alt avantaj este că este foarte ușor de folosit și, de asemenea, curăță nasul celor mici în profunzime, astfel încât te poți asigura că cel mic este eliberat de disconfort în cel mai scurt timp. 

Există însă și câteva dezavantaje ale acestui tip de aspirator. În primul rând, zgomotul. Acesta depinde, desigur, de aspiratorul pe care tu îl deții și ce zgomot scoate acesta. Dar, mai ales la primele folosiri, există riscul ca bebelușul tău să se sperie de zgomotul pe care îl produce aspiratorul. Cu siguranță, cu timpul, se va obișnui. Un alt dezavantaj este că, în mod evident, nu este un dispozitiv pe care să îl poți folosi în afara casei. Asta dacă nu vrei să pui în bagaj și aspiratorul atunci când plecați în vacanță. În astfel de cazuri, poți opta pentru un aspirator manual, mult mai ușor de cărat oriunde aveți nevoie. 

Există și riscul ca, dacă este folosit incorect, poate provoca și mai mult mucus, ca o reacție a organismului din cauza extragerii în mod brusc a secrețiilor nazale. Echilibrul este cheia și folosirea cu moderație. 

Desigur, cea mai bună consiliere ți-o poate oferi medicul pediatru, care îți va examina copilul și va putea determina corect nevoile celui mic. 

Trebuie să reții că batista bebelușului este un aspirator pe care să te bazezi atunci când bebe este răcit, dar nu este recomandat să îl folosești zi de zi. Pentru asta poți folosi un aspirator manual, la fel de accesibil la preț și mult mai delicat cu nasul bebelușului tău. 

Înainte de orice alegere, informarea este o sarcină foarte importantă, așa că asigură-te că faci asta din surse de încredere și că afli cât mai multe despre aceste tipuri de dispozitive. Apoi ia o decizie bazată și pe disponibilitățile bugetului tău. Întreabă prietenii, rudele și părinții, mergi în magazinele de specialitate și verifică și oferta de aspiratoare online, ca să ai o imagine cât mai bună și să faci alegerea potrivită, care îl va ține pe bebe sănătos și fericit.