Îngrășământ ecologic în grădină

Poate că ai mai auzit până acum, însă este momentul să te convingi: zațul de cafea este un îngrășământ excelent pentru plantele din grădina ta. Motivul pentru care este posibil acest lucru este faptul că zațul conține substanțe nutritive care pot fi absorbite de plante în mod rapid și sigur. Dintre acestea pot fi amintite potasiul, magneziul și fosforul, substanțe care le permit plantelor să aibă o culoare mai vie, dar și să fie mai sănătoase, să crească în mod armonios. 

Cum să folosești zațul de cafea ca îngrășământ natural pentru plante? Pur și simplu trebuie să pui zațul la baza plantei, apoi să amesteci zațul cu pământul din grădină sau din ghiveci, ca și cum ai prăși. 

Zațul ține departe furnicile și afidele

Zațul de cafea este recomandat și pentru a ține departe de cultură sau de gospodăria proprie afidele sau furnicile. Diferite specii de insecte pot fi atacate de puterea zațului de cafea, putere pe care o capătă prin caracteristicile sale. 

Pentru a ține departe furnicile cu ajutorul zațului de cafea, nu este nevoie decât să amesteci zaț de cafea cu lămâie, apoi să presari acest amestec în zonele frecventate de furnici. Pentru a ține departe afidele, trebuie să pui zațul de cafea la baza plantelor sau să torni ori să pulverizezi cafea rece pe plante. 

Cu ajutorul zațului de cafea poți ține departe de cultură și melcii, această specie de gasteropode care se hrănește mai ales cu plante. Zaț de cafea presărat în jurul plantelor din grădină și vei fi cu un pas mai aproape de o cultură sigură și productivă. 

Zațul de cafea, aliat de nădejde în gospodăria ta

Zațul de cafea poate fi utilizat și în diverse aplicații din gospodăria ta. De exemplu, acesta poate învinge orice miros, cât de puternic ar fi el. Este suficient să pui în frigider un vas cu zaț de cafea pentru a ține departe mirosurile nedorite – de exemplu, o brânză care are un miros puternic, neplăcut chiar. 

De asemenea, zațul poate fi folosit pentru desfundarea țevilor de la chiuvetă. Pentru a evita înfundarea țevilor de la scurgere, poți arunca ocazional zaț de cafea în acestea pentru a le desfunda. Ține minte totuși că nu este indicat să faci acest lucru prea des, deoarece poți obține chiar efectul opus. 

Mai mult decât atât, zațul de cafea este recunoscut și pentru efectul abraziv și de curățare pe care îl are. Acesta poate fi considerat o modalitate ecologică pentru curățarea murdăriei care se încăpățânează să mai iasă sau chiar pentru curățarea oalelor sau tigăilor care au grăsime arsă și devin lipicioase. Este suficient să presari vreo două linguri de zaț pe burete și poți curăța multe vase din bucătărie. 

Zațul de cafea este recunoscut pentru proprietățile vindecătoare pe care le are. Numit „aur negru”, acesta are capacitatea de a îndepărta celulele moarte ale pielii, devenind, în acest fel, un bun exfoliant. Cu un scrub făcut pe bază de zaț, îți poți răsfăța și pielea, și scalpul. Poți adăuga, pur și simplu, zaț de cafea în șampon, iar în felul acesta îți vei ajuta părul, scalpul și chiar circulația sângelui.

Dacă ești iubitor de cafea avem o veste buna. Pe magazinul online EspressoCafe.ro gasesti o multitudine de produse din domeniul cafelei cu oferte promoționale. Poți alege cafea boabe de top direct din confortul casei tale iar noi îți livrăm rapid prin intermediul curierului preferat.