Nu este de mirare că, la finalul zilei sau al săptămânii, simţi deseori că ai trăit lucruri cât pentru o lună. Deoarece prea puţine sunt şansele să poţi lua o pauză suficient de lungă pentru a-ţi reîncărca bateriile, ai nevoie să găseşti câteva modalităţi cât mai uşor de pus în practică, astfel încât să poţi recurge la ele ori de câte ori ai nevoie. Deoarece nu ne dorim să experimentezi burnout-ul, am creat acest scurt ghid din care să te inspiri de fiecare dată când simţi nevoia să te reîncarci cu energie pozitivă:
- Nu subestima puterea unei băi relaxante
Chiar dacă ţi se pare clişeic, o baie relaxantă poate avea efecte surprinzătoare pentru mintea şi corpul tău. Poţi avea aceste beneficii chiar dacă nu deţii o cadă şi faci doar un simplu duş, atât timp cât apelezi la câteva ajutoare de nădejde: câteva lumânări parfumate care oferă o lumină relaxantă şi emană un parfum suav şi un ulei sau o cremă de duş cu miros cât mai relaxant, nu energizant. Te poţi folosi şi de un scrub exfoliant şi, după ce termini baia, de o cremă de corp cu cât mai puţine ingrediente chimice.
Un astfel de ritual te ajută să elimini toxinele, să reduci inflamaţia cauzată de stres şi să îmbunătăţeşti circulaţia sângelui. Aceasta este modalitatea care implică cel mai puţin timp, fiind accesibilă în confortul casei tale şi de al cărei efect benefic te poţi bucura instant.
- Profită la maxim de un weekend departe de casă
Verifică data de valabilitate RCA a maşinii tale, a ITP-ului și rovinietei, alege un loc aflat la cel puţin două ore de casa ta şi pleacă într-o scurtă călătorie. Fie că eşti singură, cu partenerul sau alături de familia extinsă, planifică o escapadă de weekend cu maşina într-un loc care să te ajute să-ţi recapeți energia.
Fie că este vorba de două zile la mare (chiar şi în extrasezon), fie într-o zonă verde de la munte, important este să schimbi peisajul. Cu cât vei petrece mai mult timp în mijlocul naturii, într-un mediu diferit de cel zilnic, cu atât creierul tău se va deconecta mai repede de toate problemele cotidiene. Sigur, ideal ar fi să poţi pleca într-o vacanţă, dar asta nu este mereu posibil. Poţi face chiar şi o excursie de o zi, chiar dacă poate părea obositor, dar te asigurăm că orice ieşire din cotidian va fi de bun augur pentru scăderea nivelului de stres.
- Include mişcarea în rutina ta săptămânală
Atunci când te simţi obosită, nu visezi decât la canapeaua ta confortabilă şi la un film sau o carte. Deşi acesta este un lucru care, cu siguranţă, face bine din când în când, nu este chiar modalitatea ideală de a-ţi recăpăta energia. Chiar dacă nu eşti tocmai o împătimită a sportului şi nici achitarea unui abonament la sala de sport nu e pe lista ta de dorinţe, asta nu înseamnă că nu poţi face ceva mişcare.
Nu trebuie să alergi pe bandă sau să faci exerciţii epuizante pentru a beneficia de un boost de dopamină. Fă o plimbare în ritm alert ascultând în căşti muzica, podcastul sau cartea preferată sau dă o tură de parc cu bicicleta. Vei observa rapid că oboseala acumulată începe să se simtă tot mai puţin, iar corpul şi mintea ta vor fi inundate de o stare de bine.
Indiferent de modalitatea de relaxare pe care o vei alege, în funcţie de timpul de care dispui, important este să nu laşi ca epuizarea să te copleşească. Caută mereu acele lucruri care îţi încarcă sufletul cu bucurie şi fă-le ori de câte ori simţi nevoia.
Sursa foto: Shutterstock