Nadia Comăneci

Cea mai mare sportivă româncă din toate timpurile este fără îndoială Nadia Comăneci, gimnasta care a obținut prima notă de 10 din istorie și a impresionat întreaga lume cu evoluțiile ei la paralele, sărituri, bârnă și sol, cu exerciții perfect executate și cu o stăpânire de sine care a devenit legendară. 

Lia Manoliu

O atletă de excepție, Lia Manoliu a câștigat medalii la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (1960,1964,1968) în proba ei favorită, aruncarea discului, și deține recordul de longevitate olimpică.

Iolanda Balaș

Proba atletică de săritură în înălțime a fost dominată în anii ‘60 de Iolanda Balaș, care a fost deținătoare a recordului mondial, pe care l-a ridicat de la 1,75 m la 1,91 m și de asemenea a fost laureată cu medalie de aur la Olimpiada de la Roma, din 1960.

Elisabeta Lipă 

Regina vâslelor românești, Elisabeta Lipă a fost declarată în anul 2000 cea mai bună canotoare a secolului, de către Federația Internațională de Canotaj și a obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la nu mai puțin de șase olimpiade consecutive.

Ana Maria Brânză

Ana Maria Brânză pe care o știm și ca Ana Maria Popescu  este cu siguranță cea mai îndrăgită reprezentantă a scrimei românești, fiind considerată și cea mai bună spadasină din lume la începutul anilor 2000. A câștigat medalii olimpice, titluri mondiale și europene, urcând tricolorul pe catarg timp de două decenii. 

Simona Halep

Sportul alb este mai îndrăgit ca niciodată de către români, datorită fenomenului numit Simona Halep, jucătoare de tenis care a depășit recorduri, a câștigat titluri de Grand Slam și WTA, dar mai presus de toate a cucerit inimile suporterilor, care au ajuns să urmărească confruntările de la fileu mai mult decât meciurile de fotbal! Ca dovadă, volumul de pariuri sportive la Betano a fost de multe ori mai mare la meciurile de tenis decât la cele de fotbal.

Cristina Neagu

Tradiția handbalului românesc este valoroasă, iar Cristina Neagu a reușit să ducă în lumea întreagă renumele acestui sport minunat, fiind prima din istorie care reușește să fie de patru ori desemnată cea mai bună jucătorare din lume (în anii 2010, 2015, 2016 și 2018).

Gabriela Szabo

Atletismul românesc a cucerit lumea în probele de fond și semifond prin performanțele extraordinare realizte de Gabriela Szabo: medalii olimpice de aur și bronz, șapte titluri mondiale și multe cupe dar mai ales o lecție de tenacitate pentru toți sportivii tineri, pe care îi încurajează constant, pentru a duce mai departe faima alergătorilor români.

Diana  Mocanu

Deși România nu are prea multe bazine de înot pentru sportul de performanță, Diana Mocanu a reușit să uimească lumea, cu cele două medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de la Sudney, în anul 2000 și a inspirat zeci de copii să practice acest sport minunat. 

Elisabeta Polihroniade

Sporturile minții sunt și ele sub semnul performanței feminine. Cea mai cunoscută șahistă din România, Elisabeta Polihroniade, a influențat în mod decisiv dezvoltarea acestei ramuri sportive în țara noastră și a popularizat șahul în rândul tinerilor, venind cu faima titlurilor internaționale câștigate în cei peste treizeci de ani de performanță la cel mai înalt nivel.

Aceste modele de ambiție, perseverență și caracter sunt cele mai bune argumente pentru ca toți copiii să facă sport și să-și găsească propriul drum către performanță, pentru că astfel își formează mentalitatea de învingători.

Sursa foto: shutterstock.com