Șnițel vienez (Wiener Schnitzel)
Conduce detașat în topul specialităților culinare vieneze, pentru că acest șnițel de vițel reprezintă un regal culinar. Fin, dar sățios, crocant și în același timp suculent, este delicios și apreciat de turiștii din lumea întreagă. Merită să cumperi bilete de avion București-Viena, pentru a savura Wiener Schnitzel, la un prânz elegant sau o cină rafinată în restaurantele vestite din capitala Austriei.
Cârnați de curcan (Puten Bratwurst)
Alături de tradiționalii cârnați austrieci Bratwurst, la Viena poți să te delectezi cu o specialitate delicioasă, cârnații de curcan. Secretul gustului lor unic constă în amestecul de condimente locale și exotice. Savurează acest preparat specific street food-ului vienez și adaugă-i un plus de aromă, cu garnituri precum salată de varză acră sau sos de muștar.
Caș de carne (Leberkäse)
Descoperă un drob fin, ca un caș de carne, preparat din diferite tipuri de carne mărunțită sau tocată. Savoarea acestui preparat culinar vienez vine din simfonia de condimente: nucșoară, maghiran, cardamom sau ghimbir. Merge de minune cu o bere rece, pentru o autentică experiență austriacă!
Sandviș vienez (Belegte Brötchen)
Există numeroase variante de sandvișuri vieneze, care includ diverse ingrediente: pește afumat, salamuri sau brânzeturi Au devenit un simbol al bucătăriei vieneze, fiind asociat cu stilul de viață relaxat și rafinat al orașului. Te va uimi creativitatea austriecilor, care au transformat o simplă gustare într-o adevărată cultură culinară, unde combinațiile de ingrediente au o finețe unică.
Tocană vieneză (Beuschel)
Carne de vită sau de vițel, ceapă, usturoi, oțet, făină, smântână și diverse condimente – aceasta este tocana vieneză, un preparat tradițional austriac, gătit ca la mama acasă. Îl vei regăsi la numeroase evenimente și sărbători, deoarece Beuschel reprezintă un simbol al ospitalității vieneze.
Rasol de vită în stil imperial (Tafelspitz)
Acest fel de mâncare a devenit popular în timpul împăratului Franz Joseph, fiind delicatesa culinară preferată la curtea imperială. Răsfață-te cu un rasol de vită pregătit după rețete faimoase, la restaurante vieneze precum Plachutta, Zum Schwarzen Kameel sau Figlmüller. Garniturile fine de legume și sosurile rafinate desăvârșesc un regal culinar în stil austriac.
Salată de cartofi (Erdäpfelsalat)
Salata de cartofi este o mâncare tradițională, care a devenit un element de bază în bucătăria austriacă. Există multe variante ale acestei rețete, inclusiv salate de cartofi cu de bacon, ouă fierte sau castraveți murați. În orice variantă, Erdäpfelsalat reprezintă un deliciu al gastronomiei vieneze, care te va cuceri prin simplitate și savoare.
Tartă Linzer (Linzer Torte)
Tarta Linzer, numită după orașul austriac Linz, este una dintre cele mai vechi prăjituri din lume, primele rețete datând din 1653. De-a lungul timpului, un desert simbol al tradiției culinare austriece. În ceainăriile și cafenelele vieneze vei savura această tartă fragedă, cu gem de zmeură sau alte fructe aromate. Vei recunoaște ușor Linzer Torte în vitrine, datorită modelului celebru de plasă creat din aluat, ca o dantelă de patiserie fină.
Ștrudel vienez (Apfelstrudel)
Ștrudelul vienez reprezintă un desert emblematic pentru cultura austriacă și este preparat după rețete transmise din generație în generație. Apfelstrudel este realizat dintr-un aluat foarte subțire, umplut cu mere, stafide, zahăr și scorțișoară. Au apărut și variante de ștrudel cu brânză, umpluturi de nuci și fructe. Adaugă acestui preparat delicios un sos fierbinte de vanilie sau o cupă de înghețată, pentru un răsfăț dulce în cofetăriile vieneze.
Tort Sacher (Sachertorte)
Reprezintă unul dintre cele mai cunoscute deserturi vieneze și a fost creat de Franz Sacher, în 1832. Sachertorte este un tort dens, cu un strat subțire de marmeladă de caise și o glazură de ciocolată neagră. Textura bogată și aroma intensă de ciocolată îl fac un desert de neuitat, apreciat de gurmanzi din întreaga lume.
Deja ți-e poftă de preparatele culinare vieneze? Planifică o vacanță în capitala Austriei și delectează-te cu specialități rafinate, într-un decor de vis! Pe ritm de vals și cu arome irezistibile, un sejur la Viena reprezintă o opțiune ideală, în orice anotimp!