Fiecare tip de respirație are beneficiile sale, însă una dintre cele mai eficiente pare a fi respirația conștient conectată, despre care vei afla mai multe informații în acest articol.

Importanța unei rutine de respirație conștientă

A avea o rutină de respirație conștientă aduce numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. În primul rând, respirația conștientă ajută la reducerea anxietății, prin activarea sistemului nervos parasimpatic, care induce o stare de calm și relaxare.  Practicând regulat anumite tipuri de respirație profundă, ne învățăm corpul și mintea să rămână calme în fața provocărilor zilnice, contribuind la o mai bună gestionare a emoțiilor și situațiilor stresante. 

În plus, o rutină de respirație conștientă îmbunătățește oxigenarea corpului, crescând nivelul de energie și claritatea mintală. Toate acestea pot duce la o concentrare mai bună, pe parcursul zilei. 

Practicând zilnic un tip de respirație conștientă, îți oferi un moment de introspecție și de reconectare cu sinele, contribuind la un sentiment de bine și la un echilibru interior. Așadar, îți vei îmbunătăți sănătatea și vei trăi mai mult în prezent, conștientizând cu adevărat fiecare moment și propria persoană.

Respirația conștientă: 3 tipuri potrivite în tulburările de anxietate

Sunt mai multe tipuri de respirație conștientă ce pot corecta stările de agitație, de panică și de dezechilibru. În continuare vor fi prezentate cele care se recomandă frecvent în tulburările de anxietate și în atacuri de panică:

  1. Respirația abdominală sau diafragmatică

Este un tip de respirație conștientă considerat de bază în diminuarea anxietății. Această tehnică implică utilizarea diafragmei (mușchiul situat la baza plămânilor) pentru a respira complet și profund.

Acest tip de respirație se practică stând într-o poziție confortabilă, punând o mână pe piept și una pe abdomen. Inspiră încet și adânc pe nas, concentrându-te pe umplerea abdomenului cu aer, până ce simți cum mâna de pe abdomen se ridică, în timp ce cea de pe piept rămâne nemișcată. Expiră lent pe gură, simțind cum abdomenul se retrage și mâna de pe el coboară. Repetă exercițiul de 5-10 ori, focusându-te pe calmarea ritmului respirației și pe relaxarea corpului.

  1. Respirația în 4 timpi sau „Square Breathing” 

Acest tip de respirație este simplu și eficient, implicând o respirație ritmică și egală, cu o pauză între fiecare fază a respirației. Pentru a o practica, în anxietate sau atacuri de panică, trebuie să te așezi într-o poziție confortabilă, cu spatele drept. Inspiră pe nas timp de 4 secunde, ține-ți respirația pentru 4 secunde, expiră pe gură timp de 4 secunde și ține-ți respirația alte 4 secunde înainte de a repeta ciclul.

Tehnica ajută la stabilizarea ritmului respirator și la echilibrarea nivelului de oxigen și dioxid de carbon din corp, prevenind hiperventilația care apare în anxietate și atacuri de panică. Prin faptul că mintea ta se concentrează pe numărătoare și pe ritmul respirației, vei fi distras de la gândurile și stările anxioase, favorizând o stare de calm.

  1. Respirația conștient conectată

Din categoria acelor tipuri de respirație pe care trebuie să le exersezi în prezența unui profesionist face parte respirația conștient conectată. Aceasta este o practică puternică și profundă, recomandată pentru a gestiona stresul, anxietatea și tensiunea emoțională acumulată. 

Tehnica implică un flux continuu de respirații, fără pauze între inspirație și expirație, permițând o eliberare profundă a energiei blocate și a emoțiilor reprimate. Prin respirația conștient conectată poți reduce simptomele de anxietate și poți diminua frecvența și intensitatea atacurilor de panică, tratând problema de la sursă. 

Atacurile de panică apar, de regulă, din cauza stresului, a traumelor nerezolvate și a unor tensiuni emoționale acumulate. Acest tip de respirație scoate la suprafață aceste emoții și tensiuni, activând totodată sistemul nervos parasimpatic care induce relaxarea și echilibrarea răspunsului organismului la stres. 

Practicând regulat aceste tipuri de respirație, într-o manieră corectă, devii mai conștient de tiparele mentale și emoționale care duc la anxietate și atacuri de panică, Astfel, obții puterea de a le schimba și de a învăța să răspunzi într-un mod mai sănătos și mai echilibrat la provocările vieții. 

Învață respirația conștientă alături de un specialist!

Dacă unele tipuri de respirație pot fi practicate oricând și oriunde, este recomandat să încerci respirația conștient conectată împreună cu un profesionist cu experiență. În cadrul programului de respirație 9D Breathwork, organizat de Privesc Altfel, ai ocazia să înveți respirația corectă, într-un mediu sigur și intim, alături de un specialist și de un grup de persoane exact ca tine: care își doresc să se simtă mai bine în propria piele.

În comparație cu celelalte tipuri de respirație conștientă, cea de față poate elibera tensiuni fizice și emoționale (frică, furie, tristețe, anxietate) profunde, care s-au acumulat într-o lungă perioadă de timp. Un facilitator experimentat de la Privesc Altfel poate recunoaște semnele de suprastimulare ce pot apărea și poate oferi suportul necesar pentru vindecare.

Acest program de respirație se practică într-un mediu sigur, confidențial și mai cuprinde armonice de 432 Hz și frecvențe Solfeggio și coaching transformativ, pentru o experiență imersivă și vindecătoare.