Trebuie să țineți cont de mai mulți pași, astfel încât să vă alegeți centrala electrică cea mai potrivită, având în vedere că pe piață sunt o mulțime de opțiuni dintre care să alegeți. Calcularea costului, precum și energia electrică de care veți avea nevoie sunt două aspecte pe care trebuie să le considerați.

Centrala termică este cea care încălzește apa, iar din acest moment ea începe să fie transmisă apoi în toată locuința. Se folosește în acest fel sistemul de încălzire, astfel încât să puteți să vă bucurați de confortul termic pe care îl doriți în interiorul casei voastre.

Cum se alege o astfel de centrală termică pentru casă?

Dacă doriți să vă cumpărați o astfel de centrală termică pentru locuință, trebuie să țineți cont de o serie de lucruri esențiale, astfel încât să luați decizia cea mai bună.

Este important așadar să aveți în vedere necesarul optim de încălzire al casei și anume gradul de izolare al locuinței, volumul, dar și suprafața spațiului care urmează a fi încălzit. De asemenea, trebuie să va mai interesați și de numărul persoanelor care locuiesc cotidian în casă, precum și de zona geografică a locuinței voastre. Centrala trebuie aleasă așadar și în funcție de zona unde va aflați și anume de zona urbană sau de cea rurală. De asemenea, o influență în alegerea unei centrale este dacă stați într-o zona periferică sau într-o zona centrală.

Puterea centralei termice este un alt aspect pe care trebuie să-l considerați. Această putere este direct proporțională cu unii indicatori precum suprafața totală care urmează a fi încălzită, sursa aici. De asemenea, puteți ține cont să alegeți o centrală cu o putere mai mică sau una mai mare. Aveți în vedere că dacă alegeți o centrală cu o putere mai mică și de fapt aveți nevoie de o putere mai mare, atunci există posibilitatea că această să ducă la o serie de neplăceri, acestea fiind resimțite în utilizarea ei zilnică.

Mai aveți în vedere și care este randamentul, precum și eficiența acestei centrale și anume că la ora actuală anumite centrale termice asigura și o reducere a consumului de gaz sau de curent electric. Veți avea parte în acest fel și de costuri mai mici în ceea ce privește facturile de energie electrică, acestea ajungând să fie chiar și cu 35% mai reduse. Aceste centrale termice mai oferă și o siguranță în exploatare și anume că dacă veți lua decizia de a le folosi, veți avea parte și de o evacuare optimă a gazelor deja arse. De asemenea, o astfel de centrală termică mai este avantajoasă și pentru faptul că oferă o protecție sporită atunci când nu se află apă în instalație sau atunci când apare înghețul.

Siguranța în exploatare este un alt lucru important pe care să-l aveți în vedere și anume că aceste centrale oferă și o evacuare optimă a gazelor deja arse. Veți avea parte de o protecție excelentă împotriva înghețului sau atunci când în instalație nu se află suficientă apă. Este important să țineți cont de achiziționarea unei centrale termice de apartament, aceasta având un sistem de diagnoză integrat. Un astfel de sistem permite a verificare foarte atentă a întregului sistem, dar și o atenționare în cel mai scurt timp, în situația în care apare o avarie.

Care sunt principalele avantaje ale centralelor electrice?

Centralele termice electrice sunt o soluție excelență pentru a încălzi locuința, acestea având un cost de achiziție, dar și de instalare mic. În acest fel se garantează un randament foarte bun. Rata de conversie este una de 100% și anume 1 kW electric – 1 kW termic. Acest lucru este unul important pentru că veți putea face o idee despre consumul lunar de curent electric pe care un astfel de sistem de încălzire în casă îl generează.

Centralele electrice pot folosi orice alimentare disponibilă, fie că vorbim despre o alimentare eoliană, hidroelectrică, dar și una solară sau geotermală, deci din acest punct de vedere veți avea de câștigat. O astfel de centrală termică electrică nu are nevoie de o mentenanță regulată, aceasta putând fi utilizată independent de rețelele comune. În situația în care nu aveți acces la o rețea de gaz, atunci este important să vă orientați către o centrală electrică. Aceasta va funcționa indiferent de poziția geografică a locuinței. Este cu toate acestea nevoie de o sursă de curent. 

Centralele termice mai au avantajul faptului că sunt eco-friendly. Acestea nu răspândesc noxe periculoase. Din acest punct de vedere, ele sunt apreciate pentru toate avantajele pe care le oferă. Spre deosebire de alte tipuri de centrale, acestea ocupă mult mai puțin spațiu în locuință, fiind montate oriunde în casă. În acest fel, ele pot fi folosite cu o ușurință foarte mare, fiind o alegere importantă pentru orice persoană care dorește să se bucure de eficiența lor.

De ce să alegi o centrală electrică în locul unei centrale pe gaz sau lemne?

Iată câteva motive pentru care ar putea fi avantajos să alegi o centrală electrică în locul unei centrale pe gaz sau lemne:

  • Centralele electrică poluează mai puțin

Centralele electrice nu emit dioxid de carbon, oxid de azot sau alte gaze de emisie, ceea ce le face mult mai prietenoase cu mediul înconjurător decât centralele pe gaz sau lemne. Aceasta este o considerație importantă pentru cei care doresc să reducă amprenta lor de carbon.

  • Eficiență energetică mai mare

Centralele electrice pot fi mult mai eficiente decât centralele pe gaz sau lemne. De exemplu, o centrală electrică modernă poate converti până la 60% din energia combustibilului în electricitate, în timp ce o centrală pe gaz sau lemne are o eficiență de aproximativ 30-40%.

  • Mai puțin zgomot și miros

Centralele electrice sunt mult mai silențioase și nu produc mirosuri neplăcute în timpul funcționării. Acest lucru poate fi important în special pentru cei care locuiesc în apropierea unei centrale electrice.

  • Necesită întreținere minimă

O centrală electrică nu necesită multă întreținere în comparație cu o centrală pe gaz sau lemne. Proprietarii de case sau de afaceri nu trebuie să-și petreacă atât de mult timp și bani în întreținerea centralei lor.

  • Costuri reduse pe termen lung

Chiar dacă investiția inițială poate fi mai mare în cazul unei centrale electrice, costurile pe termen lung pot fi mai mici decât cele ale unei centrale pe gaz sau lemne. Aceasta se datorează faptului că centralele electrice nu necesită combustibil și nu necesită atât de multă întreținere.

  • Flexibilitate

O centrală electrică poate fi alimentată cu energie electrică dintr-o varietate de surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau hidroelectrică. Oferă o mai mare flexibilitate și poate ajuta la reducerea dependenței de combustibili fosili.

  • Siguranță

În timp ce centralele pe gaz și lemne pot prezenta riscuri de incendii sau explozii, centralele electrice sunt mai sigure și nu prezintă aceleași riscuri. Aceasta poate fi importantă în special pentru cei care locuiesc în zone cu risc ridicat de incendiu sau explozii.

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le faceți înainte de a cumpăra o centrală electrică?

Înainte de a achiziționa o centrală electrică trebuie să calculați puterea termică a acesteia, astfel încât să reușiți să găsiți un model cât mai potrivit pentru voi. Acest model trebuie să fie potrivit pentru dimensiunea locuinței, preucm și pentru numaruil persoanelor din casă.

Ce echipamente se mai pot cumpără pentru centrală electrică?

Pentru a vă putea bucura de o experiență de utilizare cât mai plăcută, atunci este important să aveți în vedere o serie de accesorii, acestea oferindu-vă confortul pe care îl doriți. Veți putea în acest fel să va bucurați de o casă smart.

Termostatul de camera pentru centrala electrică permite o setare exactă a temperaturii furnizate, dar și un consum redus de energie electrică. Se permite un nivel constant al temperaturii setate. De asemenea, în ceea ce privește costul unui termostat de ambianță, acesta poate fi amortizat din primele trei luni.

Senzorul extern pentru centrala electrică este și el unul important, acesta montându-se pe peretele exterior al casei, acesta fiind montat de preferință pe latura nordică. Trebuie montat, astfel încât să nu fie în contact direct cu razele soarelui. Acesta se leagă cu un cablu de centrală termică electrică. În funcție de temperatura exterioară, el setează automat temperatura pe tur a centralei. Mai puteți avea în vedere și un kit pentru conectarea la boiler. Acesta permite contactul direct dintre centrală termică și boiler. Acesta este alcătuit din vana cu 3 cai de motor, sistemul de distribuție, dar și senzorul de boiler. Aceste accesorii sunt așadar o alegere bună în ceea ce privește centrală electrică, de aceea le puteți avea în vedere.