Cărțile antistres au rolul de a ne ajuta să găsim liniștea interioară; ele ne promit o viață fericită, ne ajută să ieșim din rutina zilnică, să înțelegem mai bine și să facem față unor situații greu de gestionat sau să devenim mai înțelepți.

Între cărțile antistres găsim cărți motivaționale, de dezvoltare personală și de meditație, dar și cărți care propun activități de relaxare (cărțile de colorat pentru adulți fiind în topul preferințelor).

Un loc unde găsiți cărți antistres diverse este Antic ExLibris, iar noi avem câteva recomandări care să te ajute să te destinzi și să uiți de stres.

Top 3 cărți antistres pe care le găsiți la Antic ExLibris:

3. Calm: Working through life’s daily stresses to find a peaceful centre, Fearne Cotton

În lumea de astăzi mereu „on”, pentru mulți dintre noi pare imposibil să ne relaxăm, să ne oferim timp sau să liniștim „zgomotul” înconjurător. Este ușor să ne simțim prinși în această stare de spirit frenetică: suntem înconjurați de povești negative în presă, împovărați de presiunile de la muncă, din viața de familie sau de la școală și supuși unui control constant sub ochiul atotvăzător al social media. Drept urmare, bolile de sănătate mintală sunt în creștere în fiecare grupă de vârstă, iar mulți dintre noi nu ne dorim nimic mai mult ca tăcere, pace și calm.

Calm este misiunea lui Fearne de a regăsi lucrurile simple care ne pot ține departe de stres și de a ne purta spre lucrurile bune. Incluzând sfaturi ale experților, conversații cu prieteni înțelepți din toate categoriile sociale, idei ușor de încercat, activități de finalizat – și lucruri mărunte care au contat în viața lui Fearne, uneori dură – această carte este o amintire prietenoasă: calmul este un loc care există în noi toți, trebuie doar să ne găsim drumul înapoi spre el.

2. The Little Book of Ikigai, Ken Mogi

O altă carte de dezvoltare personală este despre cum să ai o viață lungă și fericită grație miracolului ikigai, filosofia Japoneză care te ajută să găsești împlinirea, bucuria și conștiința în tot ceea ce faci. Este extraordinar că longevitatea bărbaților japonezilor este pe locul 4 în lume, iar cea a femeilor este pe 2.

Dar poate că nu este o surpriză când știi că înțelegerea filosofiei ikigai este integrată în viața de zi cu zi a japonezilor și în absolut tot ce fac. În cariera profesională, în relațiile cu membrii familiei, în hobby-uri pe care le cultivă atât de meticulos. Ken Mogi identifică cinci piloni cheie în filosofia ikigai:

Pilonul 1: Să începi de jos;

Pilonul 2: Să te eliberezi;

Pilonul 3: Armonie și durabilitate;

Pilonul 4: Bucuria lucrurilor mărunte;

Pilonul 5: Să trăiești în „aici” și „acum”.

  1. Carpe Diem Regained, Roman Krznaric

Toți am auzit expresia trăiește clipa; este unul dintre cele mai vechi sfaturi din istoria occidentală. Dar ce înseamnă și cum îl putem folosi pentru a ne reporni viața? În epoca distragerii, expresia carpe diem este esențială mai mult decât oricând. Ea promite un remediu pentru conștientizarea faptul lui că viața este scurtă și că timpul se scurge; ne cere să ne trăim viața cu o pasiune, cu o conștiință și cu intenții mai mari; ne cere să trăim fără regrete.

Dar aici este problema: expresia carpe diem a fost redusă la ideea de a trăi aici și acum și la o expresie de succes pentru cumpărăturile online.

Carpe Diem Regained: The Vanishing Art of Seizing the Day este o lectură cuprinzătoare care explorează cinci feluri diferite de a ne bucura de viață care au fost descoperite de-a lungul timpului și pe care trebuie să le relansăm urgent. Se bazează pe orice, de la neuropsihologia regretului, la antropologia jocului, de la ritualurile carnavalului medieval, la ideile religioase despre viața de apoi din cinematografia Japoneză timpurie. Oferind hrană pentru gândire și concluzii inspiraționale, cartea examinează nu doar contribuțiile unor mari gânditori din istorie, dar dezvăluie și perspective din viețile practicanților expresiei „trăiește clipa”, inclusiv dansatori din cluburi de noapte, fotografi de război, casnice plictisite și revoluționari implicați.

În această carte care provoacă gândirea, cunoscutul filosof Roman Krznaric dezvăluie istoria, filosofia și punerea în practică a expresiei „trăiește clipa”, în timp ce lansează un îndemn la acțiune pentru oricine este pregătit pentru provocarea descurajantă de a duce o viață plină de sens.