Terapia ABA: când este necesar să apelăm la ea
Pentru orice părinte, gândul că al său copil poate avea nevoie de intervenţia unui terapeut pentru a se putea dezvolta armonios şi a se integra social este unul dureros, ce marchează de multe ori începutul unui drum lung şi plin de provocări. Din fericire, există soluţii şi studii desfăşurate, care urmăresc evoluţia copiilor şi îţi arată când e cel mai potrivit moment pentru a apela la un terapeut ABA pentru copilul tău. Iată care sunt acestea:
Atunci când observi dificultăţi de dezvoltare
Pentru a începe terapia ABA, ai nevoie de recomandarea unui specialist. Dacă observi întârzieri în dezvoltarea copilului tău comparativ cu normalul vârstei sale, fie că vorbim despre lipsa contactului vizual, despre întârzieri în vorbire, comportamente repetitive sau lipsa de interes pentru interacţiuni sociale, este recomandat să te îndrepţi către un specialist care să îi pună un diagnostic clar şi să vă îndrume în procesul terapeutic.
Când îl pregăteşti pentru o tranziţie majoră
Chiar dacă cel mic nu primeşte un diagnostic clinic, dacă are de înfruntat o tranziţie majoră, precum intrarea în colectivitate, terapia ABA poate să-i ofere suport şi să-l înveţe pe cel mic cum să gestioneze eficient şi sănătos astfel de tranziţii, inclusiv prin dobândirea abilităţilor de viaţă independentă, precum gestionarea igienei personale, a timpului şi a banilor.
Dacă se observă dificultăţi în mediul educaţional
Un alt moment care poate necesita vizita la un specialist, şi poate începerea sesiunilor de terapie ABA, este atunci când profesorii şi familia observă dificultăţi de adaptare la mediul educaţional ale celui mic. Acestea pot varia de la dificultăţi în menţinerea atenţiei şi capacităţii de concentrare asupra unei sarcini date, până la comportamente problematice sau violente. Astfel, terapia ABA poate fi integrată în planul educaţional al copilului tău, ajutându-l să se integreze în colectivitate şi să îşi îmbunătăţească nu doar capacitatea de a se conforma cerinţelor educaţionale, ci şi performanţele academice.
Atunci când primeşte diagnosticul de Tulburare de Spectru Autist
Terapia ABA a demonstrat o eficienţă deosebită în gestionarea simptomelor Tulburării de Spectru Autist. Diagnosticul precoce, intevenţia terapeutică imediată şi parteneriatul familie-terapeut-şcoală sunt esenţiale pentru a asigura copilului resursele necesare pentru un proces terapeutic mai lin, cu rezultate semnificative.
Terapia ABA reprezintă un instrument terapeutic cu o eficacitate dovedită ştiinţific în gestionarea şi ameliorarea simptomelor TSA, precum şi a altor tulburări de dezvoltare. De la primirea diagnosticului la observarea întârzierilor şi regresiilor în dezvoltare sau a dificultăţilor de adaptare şi a comportamentelor agresive în colectivitate, găsirea momentului în care cel mic are nevoie de sprijinul unui specialist poate avea un impact major în dezvoltarea sa pe termen lung şi a calităţii vieţii sale de mai târziu.