Cauzele deviației de sept

Deviația de sept apare atunci când septul nazal este dislocat. Acest lucru poate avea loc în cazul unui traumatism la nivelul nasului (lovitură, căzătură, accident). Purtarea centurii de siguranță în autovehicul scade riscul de a suferi deviație de sept. Totuși, cel mai adesea, deviația de sept se produce în timpul unei accidentări sportive. Astfel, sporturile de contact cresc riscul de a dezvolta această afecțiune. 

Pe de altă parte, există cazuri în care deviația de sept apare în timpul dezvoltării intrauterine, în stadiul de fetus. 

Simptomele deviației de sept

Deviația de sept se manifestă prin:

  • sângerări nazale–din cauza uscăciunii mucoasei nazale;
  • obstrucție nazală–senzația de blocaj nazal, asociat cu dificultăți de respirație; aceasta poate apărea într-o singură nară sau în ambele nări. 
  • respirație zgomotoasă în somn–obstrucția nazală poate cauza o respirație zgomotoasă în timpul somnului;
  • ciclu nazal–obstrucția nazală alternează de pe o parte pe alta a nasului;
  • durere facială–o deviație de sept severă poate cauza dureri la nivelul feței; 
  • preferința de a dormi pe o anumită parte–din cauza obstrucției nazale, poți simți că respiri mai bine când dormi pe o anumită parte. 

Totuși, de multe ori, deviația de sept nu produce simptome și nu este depistată decât la un examen ORL efectuat în alt scop. 

Tratamentul deviației de sept

Tratamentul deviației de sept devine necesar mai ales atunci când afecțiunea se asociază cu o serie de complicații, cum ar fi afectarea somnului, senzația persistentă de presiune și congestie nazală sau uscarea gurii ca urmare a respirației orale. Tratamentul poate fi viza doar ameliorarea simptomelor (tratament simptomatic) sau tratarea propriu-zisă a afecțiunii (tratament chirurgical).

Tratament simptomatic

Tratamentul simptomatic include administrarea de medicamente, adesea, pe cale nazală. În urma examenului clinic și în funcție de simptome, medicul poate recomanda medicamente decongestionante (cu administrare orală sau nazală), spray-uri cu antihistaminice sau corticosteroizi. Este important de știut că medicamentele ameliorează doar simptomatologia, însă nu corectează deviația de sept.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical presupune intervenția de septoplastie. Aceasta constă în repoziționarea chirurgicală a septului nazal, în poziție anatomică. Intervenția poate necesita îndepărtarea unor porțiuni din septul nazal, astfel încât acesta să poată fi repoziționat corect. 

Este important de știut că septoplastia poate fi asociată cu rinoplastia estetică, în timpul unei singure proceduri. Astfel, odată cu eliminarea deviației de sept poți beneficia de corectarea defectelor estetice ale nasului. Bineînețeles, durata procedurii va fi mai mare, în acest caz. Rinoplastia poate implica îndepărtarea cartilajelor și osului de la acest nivel. 

În concluzie, deviația de sept este o afecțiune inofensivă, dar care poate cauza manifestări neplăcute și chiar unele complicații. Este important să te adresezi medicului ORL pentru un diagnostic și un tratament corespunzător. 

Sursa foto: pexels.com