Ce reprezintă estetica dentară?

În acest sens, estetica stomatologică abordează o serie de probleme legate de aspectul și funcționalitatea dinților, contribuind la restabilirea țesuturilor dentare deteriorate și redarea unui zâmbet atrăgător sau eliminarea unor imperfecțiuni. Acest domeniu nu se limitează doar la aspectul estetic al zâmbetului, ci vizează și prevenirea multor probleme ale cavității bucale.

În cadrul esteticii stomatologice se includ proceduri de restaurare a dinților, corectarea formei acestora și albirea profesională. Fiecare dintre acestea merită să fie detaliată mai amplu.

Restaurarea dentară

Procedurile de restaurare estetică și funcțională sunt adesea realizate într-un ansamblu, deoarece imperfecțiunile în forma dinților pot genera probleme funcționale. Crăpăturile sau fisurile în smalț și straturile mai profunde pot fi surse de inflamații și pot duce la traumatizarea țesuturilor moi din cavitatea orală. Prin urmare, estetica stomatologică nu se referă doar la frumusețe, ci și la sănătate.

Având în vedere opțiunile moderne în medicină, este posibilă restaurarea structurilor pierdute ale dinților. În funcție de locația dintelui afectat și de necesitățile individuale ale pacientului, specialiștii pot aplica diferite metode de restaurare.

Tratamentul cu fațete dentare

Este una dintre procedurile de bază în estetica stomatologică. Fațetele sunt straturi subțiri ceramice aplicate pe suprafața vizibilǎ a dinților, folosite pentru restaurarea proprietăților estetice și funcționale ale părții frontale a arcadei dentare.

În plus, față de crearea unui zâmbet atrăgător, acestea pot rezolva o serie de probleme, printre care:

  • Strat subțire de smalț de pe partea frontală a dinților;
  • Mici denivelări ale arcadei dentare;
  • Prezența ciobiturilor și fisurilor în țesuturile dentare etc.

Principalul avantaj al fațetelor constă în faptul că forma şi culoarea lor pot fi alese individual, astfel încât aceste microproteze să arate natural și uneori chiar sǎ fie neobservabile.

Indiferent dacă dorești să realizezi fațete doar în scopuri estetice sau din motive medicale, înainte de procedură specialistul va efectua procedurile preliminare necesare: diagnosticul întregii cavități bucale și igienizarea. Abia după ce stomatologul se asigură că pacientul nu prezintă leziuni carioase și inflamații gingivale, se poate trece la etapa a doua – pregătirea țesuturilor dentare.

Pregătirea constă în șlefuirea dinților pentru a le da volumul și forma necesare pentru instalarea microprotezelor. De obicei, se îndepărtează doar 0,1-0,2 mm din țesuturile dentare, dar volumul șlefuirii este influențat și de următorii factori:

  • Culoarea

Dacă dinții sunt foarte întunecați, pentru a obține culoarea dorită a zâmbetului, este necesar să se îndepărteze o cantitate suficientă de țesut dentar;

  • Poziția

Dacă dinții sunt proeminenți în față, șlefuirea va permite să fie aliniați cu restul arcadei dentare.

Atunci când procedura de estetică dentară este efectuată doar pentru a corecta mici imperfecțiuni ale formei, șlefuirea dinților este minimă. După pregătire, fațetele sunt fixate pe partea frontală a dinților cu ajutorul unui material special, asigurând astfel rezistența și durabilitatea acestora.

Cu o abordare corespunzătoare a diagnosticului și respectarea tuturor etapelor procedurii, realizarea fațetelor arată rezultate excelente. Zâmbetul devine mai atrăgător, iar dinții își recâștigă proprietățile funcționale.

Alte metode de restaurare includ:

Obturații dentare

Această procedură implică îndepărtarea țesutului afectat de carii și umplerea spațiului rezultat cu un material de obturație, cum ar fi compozitul sau glasionomerul. Obturațiile oferă o soluție eficientă pentru repararea dinților afectați de carii și contribuie la restaurarea funcționalității și esteticii acestora;

Implantul dentar

Un implant dentar este o soluție modernă pentru înlocuirea dinților lipsă, constând într-un șurub din titan care este inserat în osul maxilarului sau al mandibulei, oferind o bază stabilă pentru montarea unei coroane dentare. Acest procedeu ajută la restabilirea funcției de mestecare și la redarea aspectului natural al zâmbetului, îmbunătățind astfel încrederea și calitatea vieții pacientului;

Aparatul dentar

Pe de altă parte, un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru corectarea poziției dinților și a ocluziei, care este montat pe dinți și ajustat periodic pentru a obține alinierea dorită. Aparatul dentar ajută la corectarea problemelor de malocluzie și la îmbunătățirea funcționalității și esteticii zâmbetului.

Atât implantul dentar, cât și aparatul dentar contribuie la obținerea unui zâmbet frumos și sănătos, îmbunătățind estetica și funcționalitatea dinților.

Albirea profesională

Aceasta reprezintă unul dintre principalele domenii ale stomatologiei estetice. Albirea în cadrul cabinetului stomatologic îți permite să obții un zâmbet mai luminos cu până la 12 nuanțe și, în același timp, să obții acest rezultat în mod maxim de siguranță.

Albirea profesională este o procedură non-invazivă și sigură utilizată pentru îmbunătățirea aspectului estetic al dinților. Această procedură implică utilizarea unor soluții speciale și se efectuează doar într-un cabinet stomatologic.

Albirea profesională este eficientă în eliminarea petelor cauzate de alimente, băuturi și fumat, oferind un zâmbet mai strălucitor și mai atrăgător.

Astăzi, un zâmbet frumos este cheia sănătății tale. Chiar și procedurile care nu afectează starea funcțională a dinților te pot ajuta să îmbunătățești semnificativ aspectul zâmbetului.

Dacă ai preocupări legate de orice imperfecțiuni ale danturii, apelează la serviciile esteticii stomatologice. Specialiștii îți vor selecta cea mai eficientă metodă de rezolvare a problemei și îți vor face zâmbetul atrăgător și sănătos!