Cei mai mulți oameni identifică trei tipuri de relații – relația cu soțul sau cu partenerul, care poate fi clasică sau poate fi o relație la distanță, relația între părinți și copii și relația de colegialitate. În realitate însă, există mai multe tipuri de relații, mai exact 7 pe care le vom identifica în acest articol și le vom explica. Relațiile funcționează diferit în funcție de tipul lor și de persoanele implicate în ele. În plus, caracteristicile lor nu sunt bătute în cuie, ceea ce înseamnă că uneori se vor abate de la reguli și asta este ceva normal.

Relația cu propria persoană

Relația cu propria persoană este prima și cea mai importantă dintre toate. Modul în care te vezi și în care te apreciezi, părerea ta despre tine și legătura ta cu lumea sunt aspecte care îți vor influența considerabil viața. Tot în această categorie intră și factorii care te motivează, legătura ta cu domeniul spiritual sau cu divinitatea și sistemul tău de valori. Astfel, relația cu propria persoană este cea mai importantă și cea care va influența și celelalte tipuri de relații pentru că nu ai cum să interacționezi cu cei din jurul tău corect, fără să ai o relație bună cu tine.

Relația cu partenerul

Relația cu partenerul este a doua cea mai importantă relație din viața ta și are tot potențialul de a aduce motivație vieții personale. Se spune că este bine să alegi cu grijă pe cine să iubești și atunci când ajungi să iubești ar trebui să te dedici complet. Relația între tine și partenerul tău este cea care poate determina dezechilibre psihologice importante atunci când nu decurge așa cum ar trebui și este de asemenea cea care poate să te facă să te simți puternic. Fie că este vorba despre o relație la distanță sau despre o relație clasică, echilibrul este cheia succesului.

Relația cu ceilalți membrii ai familiei

Relația cu frații, surorile, părinții și copiii contează extrem de mult și atunci când ceva nu funcționează îți poate genera dezechilibre emoționale puternice. Vei descoperi că relațiile tale cu aceste persoane se modifică pe măsură ce timpul trece. Ele se vor manifesta într-un anumit fel în timpul copilăriei și vor continua să se transforme până când ajung la o stabilitate la maturitate.  Ulterior, în momentul în care îți construiești propria ta familie, relațiile se pot modifica din nou, însă ideal ar fi să se modifice rămânând tot într-o zonă pozitivă.

Relația cu prietenii

În această categorie sunt incluse prieteniile care trec de testul timpului și ne referim la oamenii cu care ești prieten de peste 1 sau 2 ani. Aceștia sunt oamenii pe care îi cunoști de mult, cu care vorbești totul și pe care te bazezi atunci când ai probleme. Sunt și psihologi care consideră că prietenii reali sunt cei cu care ai o relație bună de peste 5 ani.

Relația cu partenerii

Aceasta se referă la partenerii de afaceri, la asociați și la persoanele alături de care ai încredere să porneși la drum. De obicei sunt acele persoane pe care le cunoști și cu care poți avea relații de afaceri de tipul win-win. Pentru a construi astfel de relații este recomandat să dai oamenilor cu care interacționezi șansa de a-ți arăta ce poți și să fii deschis la nou pentru că nu ai cum să cunoști astfel de parteneri dacă nu ai o comunicare deschisă.

Relațiile cu colegii de muncă

Toate celelalte persoane cu care lucrezi, dar care nu sunt cele alături de care conduci proiecte sau afaceri sunt colegi de muncă. Uneori, între colegii de muncă se pot lega și relații de la punctele anterioare, însă în cele mai multe cazuri, cel puțin la început, relația de colegialitate poate fi definită ca relația între două sau mai multe persoane în care cei implicați nu simt nevoia să împărtășească prea multe, întâlnirile sunt strict legate de muncă și legăturile vizează jobul. Ulterior, după ce această relație evoluează, mulți colegi pot trece la categoria prieteni.

Relațiile cu persoane ocazionale

Amicii și persoanele ocazionale sunt cei cu care te întâlnești mai rar și în astfel de relații nu simți nevoia să faci confesiuni. Toate aceste relații se numesc general relații sociale și sunt unele dintre cele mai slabe din punct de vedere al implicării emoționale.

Având în vedere aceste informații este foarte bine să ții cont de ele și să te asiguri că le folosești pentru a determina ce tip de relație ai cu persoanele cu care interacționezi astfel încât să îți ajustezi comportamentul în consecință.