Cu toate acestea, răul de mișcare nu pune viața în pericol. În schimb, poate afecta serios călătoria. De aceea, planificarea din timp ajută la prevenirea, evitarea sau reducerea efectelor. Răul de mișcare poate apărea și dacă:

  • stați pe bancheta din spate a unei mașini fără a putea să priviți linia orizontului
  • citiți în mașină
  • nu este suficient aer în mașină

Răul de mișcare la adulți este frecvent în rândul persoanelor în vârstă și al femeilor însărcinate. De asemenea, apare frecvent la persoanele care au migrene, însă poate avea și cauze genetice. Răul de mișcare încetează odată ce mișcarea se oprește. În cazuri rare, răul de mișcare este declanșat de o problemă la nivelul urechii interne, care poate fi cauzată de acumularea de lichid sau de o infecție a urechii. Boala Parkinson poate provoca, de asemenea, rău de mișcare. Din fericire, există o mulțime de remedii pentru răul de mișcare, cum ar fi Emetix, multe dintre acestea fiind la îndemână pentru toate persoanele care se confruntă cu această problemă. 

Unii oameni sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta rău de mișcare

Studiile au arătat că aproape toți oamenii au un risc de a dezvolta rău de mișcare. În cazul anumitor oameni, simptomele apar imediat, în timp ce alte persoane încep să se simtă rău la mult timp după declanșarea mișcării.

Cauze

Mișcarea este simțită de creier prin diferite căi ale sistemului nervos, cum ar fi urechea internă, ochii și țesuturile de pe suprafața corpului. Atunci când corpul este mișcat în mod deliberat, cum se întâmplă atunci când mergem, aceste căi sunt coordonate de creier.

Simptomele răului de mișcare apar atunci când sistemul nervos central primește mesaje contradictorii de la sistemele senzoriale: urechea internă, ochii, receptorii de presiune ai pielii și receptorii senzoriali ai mușchilor și articulațiilor. De exemplu, dacă o persoană stă pe o barcă sau într-o mașină (fără să se uite pe fereastră), urechile sale interne simt mișcarea în sus și în jos, la stânga și la dreapta, însă ochii percep o imagine statică, ca și cum nu s-ar mişca deloc. Se presupune că dezechilibrul dintre aceste semnale percepute este responsabil pentru răul de mișcare.

Răul de mișcare poate avea alte simptome

Fiecare persoană răspunde diferit la mișcare. Simptomele răului de mișcare pot varia semnificativ de la o persoană la alta, iar unii oameni se pot simți mult mai rău decât alții. Greața și vărsăturile sunt printre cele mai frecvente simptome, însă nu sunt singurele manifestări ale răului de mișcare. De exemplu, mai pot apărea și:

  • transpirații reci
  • oboseală
  • senzație de amețeală
  • durere de cap
  • schimbări de dispoziție
  • greață și vărsături
  • piele palida
  • căscat

Gândurile pot declanșa răul de mișcare

Cercetările au sugerat că persoanele care cred că se vor confrunta cu rău de mișcare sunt mai predispuse să dezvolte această problemă. Mai exact, își auto-induc această stare neplăcută.

De aceea, pentru a evita sau cel puțin pentru a preveni agravarea simptomelor, este important să vă schimbați gândurile și să descoperiți metode cu care să vă distrageți atenția. Cu toate acestea, nu alegeți activități cum ar fi cititul în mașină, care pot declanșa răul de mișcare.

Remedii

Simptomele tulburătoare ale răului de mișcare se opresc de obicei atunci când mișcarea care le provoacă încetează. Acest lucru nu este însă întotdeauna valabil. Există oameni care se confruntă cu simptome chiar și la câteva zile după încheierea călătoriei. Cele mai multe persoane care au experimentat semne și simptome de rău de mișcare în trecut iau legătura cu medicii pentru a afla cum să le prevină data viitoare. Următoarele remedii pot fi de mare ajutor:

  • priviți linia orizontului
  • țineți ochii închiși și încercați să dormiți
  • mestecați gumă
  • inspirați aer proaspăt
  • încercați ghimbirul
  • presopunctura

Schimbarea activităților poate ameliora răul de mișcare

Anumite activități pot provoca rău de mișcare sau pot agrava simptomele acestuia.

După cum menționam, orice activitate care presupune concentrarea asupra unui lucru aflat în interiorul vehiculului în mișcare, cum ar fi cititul sau vizionatul filmelor, poate provoca rău de mișcare.

De multe ori vă poate ajuta să opriți aceste activități și să vă uitați pe fereastră dacă vă simțiți rău. De asemenea, este important să evitați activitățile care implică schimbări bruște de mișcare, deoarece acestea pot perturba și mai mult creierul și corpul.

Dacă vă aflați într-o mașină, încercați să schimbați scaunul, deoarece anumite poziții pe care le aveți în timp ce stați într-un vehicul pot provoca disconfort. Șoferii se confruntă foarte rar cu rău de mișcare.