Ai senzația că pe timpul nopții tusea se accentuează, este mai supărătoare? Cauzele ar putea fi următoarele:
– Poziția
Când ești răcit și stai întins în pat, din cauza poziției orizontale, secrețiile nazale nu se mai drenează corespunzător și se acumulează în căile respiratorii. Fără să-ți dai seama, în timpul somnului vei respira mai greu, cu gura deschisă, gâtul se va usca, se va irita mai tare, ceea ce agravează tusea uscată. Și tusea productivă se accentuează pentru că mucusul care se adună și stagnează devine mai vâscos, mai dificil de eliminat.
Dacă tusea este provocată de refuxul gastroesofagian, poziția culcat este, de asemenea, favorizantă, mai ales dacă mănânci seara târziu.
– Lipsa de hidratare
Pe timpul zilei bei mai multe lichide, te hidratezi, înghiți frecvent, ceea ce menține umiditatea gâtului și calmează senzația de tuse. De asemenea, îți mai faci câte un ceai pentru tuse care fluidifică secrețiile bronșice și le face mai ușor de eliminat. Astfel, îți sufli mai des nasul, iar căile nazale sunt menținute cât de cât curate. Noaptea, în schimb, nu bei nimic cu orele. Secrețiile se acumulează, devin vâscoase, gâtul se usucă, iar tusea se acentuează.
– Lipsa tratamentului
Cât e ziua de lungă, poți să-ți urmezi tratamentul naturist pentru tuse: siropuri, comprimate de supt, capsule, ceaiuri. Noaptea, însă, dormi (cel puțin teoretic) și nu iei remediile care îți ușurează tusea. Nu strică, totuși, să ai pe noptieră un sirop de tuse, iar atunci când te trezești din cauza simptomelor supărătoare, să poți lua o înghițitură de sirop.
– Aerul din dormitor
Gâtul și căile nazale se mai pot usca din cauza umidității scăzute din dormitor. În special în sezonul rece, aerul devine uscat de la sursele de încălzire. În sezonul rece, aerul condiționat are același efect. Soluția pentru tusea nocturnă: folosește un umidificator în cameră.
– Lenjeria de pat
În situația în care tusea este dată de o alergie respiratorie, mare atenție la praful din dormitor: schimbă frecvent lenjeria de pat și dă cu aspiratorul mai des, inclusiv pe saltea.
– Percepția ta
Dacă pe timpul zilei ești concentrat la activitățile pe care le faci și tușești din instinct, noaptea ești mult mai conștient de tuse. O auzi, e prezentă cu tine, te deranjează, te ține treaz.
Soluții pentru a calma tusea nocturnă
Pregătirea de culcare
– Pe timpul nopții ai vrea să dormi, nu să-ți sufli și să-ți desfunzi nasul. De aceea, e important să-ți cureți bine căile nazale înainte de a te pune în pat. Pentru asta, seara, înainte de culcare, fă inhalații cu aburi și uleiuri esențiale sau picură-ți în nas soluții saline (se pot prepara în casă).
– De asemenea, poți face gargară cu apă și sare, care curăță și dezinfectează gâtul.
– Bea un ceai de tuse, din plante cu efect expectorant, emolient, antispastic, antimicrobian. Ceaiul din gama Plantusin e de ajutor atât în tusea uscată, cât și în cea umedă, cu expectorație.
– Ia ultima doză pe ziua respectivă din tratamentul pentru tuse recomandat.
– Aerisește bine dormitorul și pune în cameră un umidificator. Sau o lampă de aromaterapie, cu uleiuri esențiale. Aerul umed, îmbogățit cu uleiuri esențiale, reduce uscăciunea și iritația gâtului, ceea ce poate calma tusea nocturnă.
– Pune-ți la-ndemână, pe noptieră, un pahar cu apă, un sirop de tuse sau un comprimat de supt. Calmează iritația gâtului, atunci când te trezești din cauza unui episod de tuse, și te vor ajuta să mai câștigi câteva ore liniștite de somn.
– Dacă tusea se intensifică din cauza refluxului gastroesofagian, e necesar ca seara să mănânci alimente ușoare și nu imediat înainte de culcare. Dacă te pui în pat cu stomacul plin, vei avea reflux care îți va accentua tusea pe timp de noapte.
– Dă mai des cu aspiratorul și schimbă lenjeria. Pernele în sine pot constitui un mediu alergen și trebuie înlocuite dacă sunt vechi. Tot pentru a reduce praful, renunță la decorațiunile, pernuțele în exces, jucăriile de pluș și covoarele în care se acumulează. Nici cărțile nu trebuie ținute în dormitor.
Pe timpul nopții
– E necesar să dormi cu capul și umerii un pic mai sus decât restul corpului, într-un plan înclinat la 30 de grade, pentru a facilita drenarea secrețiilor nazale. Ele se vor scurge natural în gât și nu se vor mai acumula. Pune-ți o pernă suplimentară sub cap sau ridică un pic patul din zona capului, așezând două cărți groase sub picioarele acestuia.
– Specialiștii mai recomandă să dormi pe o parte. Ajută mai mult decât poziția pe spate.
Reține că pentru a scăpa de tusea noctură trebuie să-i identifici cauza și să o elimini. Apoi să recurgi la strategiile de mai sus. Dacă nimic nu pare să funcționeze în cazul tău, mergi la medic, pentru o evaluare mai amănunțită.