Probabil că ți s-a întâmplat măcar o dată să mergi la cumpărături și să te întorci cu articole pe care apoi nu le-ai folosit niciodată. Să faci smart shopping înseamnă să alcătuiești o listă de cumpărături, să urmărești cele mai bune oferte, să ai răbdare până când începe sezonul reducerilor și, mai presus de toate, să nu faci cumpărături impulsive.
Planificare și documentare
Pentru a face shopping inteligent, este nevoie de planificare și documentare. Așadar, dacă îți dorești un hanorac Marc Jacobs, un tricou Diesel sau o rochie Moschino, ceea ce trebuie să faci este că cauți cele mai bune oferte. Nu te grăbi să cumperi un produs imediat ce apare pe piață, pentru că prețul va fi mai mare. Așteaptă reducerile și asigură-te că verifici mai multe magazine, atât fizice, cât și online, pentru a identifica ofertele care se potrivesc bugetului tău.
Stabilirea unui buget
Una dintre cele mai bune metode de a economisi este să ai control asupra cheltuielilor. Pentru aceasta, este necesar să stabilești un buget săptămânal sau lunar. Smart shopping nu se referă doar la obiectele vestimentare, ci se aplică tuturor produselor cumpărate: de la alimente la electronice și electrocasnice. Astfel, pentru a te asigura că nu risipești mai mulți bani decât e necesar, stabilește un buget pentru mâncare, pentru cosmetice, pentru vestimentație, pentru gadgeturi și pentru alte obiecte necesare și nu cheltui mai mult decât ți-ai propus. Odată ce ai stabilit un buget pentru cumpărături, poți căuta cele mai bune oferte.
Identificarea momentului potrivit
De regulă, dacă vrei să găsești articole la preț redus, este indicat să cumperi la sfârșitul sezonului. O pereche de cizme UGG va fi mai scumpă iarna, când toți caută încălțăminte călduroasă, decât primăvara sau vara. Una dintre principalele reguli pentru smart shopping este să nu te grăbești.
La fel se întâmplă și în cazul electronicelor și electrocasnicelor. Este recomandat să cumperi un aparat de aer condiționat în sezonul rece, pentru că cererea primăvara și vara este mai mare, astfel că și prețurile sunt mai ridicate.
Folosirea codurilor promoționale
O altă metodă prin care poți face smart shopping este să folosești coduri promoționale. În ultimii ani, rețelele sociale au devenit surse de reduceri. Mulți influenceri oferă coduri de reducere pentru anumite branduri cu care colaborează. Drept urmare, pe lângă reducerile pe care le poți primi direct de la branduri sau magazine online, poți beneficia și de anumite discounturi oferite de diferite persoane publice.
Totodată, o altă metodă prin care poți economisi bani este prin programele sau aplicațiile de cashback. Cu ajutorul acestora, după ce achiziționezi anumite produse, primești înapoi un procent din cumpărăturile realizate la magazinele partenere.
Identificarea celor mai bune magazine
Nu toate magazinele, fie că sunt fizice sau online, au reduceri mari la articolele pe care le comercializează. De aceea, pentru a face shopping inteligent este important să identifici acele magazine care au cele mai bune oferte, atât în sezonul reducerilor, cât și în celelalte perioade din an. Odată ce ai descoperit comercianții cu cele mai bune oferte de prețuri, te poți abona la newsletterele lor și îți poți instala aplicațiile magazinelor online, astfel încât să fii mereu la curent cu reducerile pe care le oferă.
Să faci cumpărături cu măsură nu este o sarcină dificil de realizat, însă, pentru a achiziționa produsele pe care ți le dorești și, în același timp, să te încadrezi în bugetul stabilit, e nevoie de documentare și de răbdare. Să fii cumpătat e una dintre regulile pentru a face smart shopping.
Sursă foto: Freepik