La finala Campionatului European, pe Wembley, aproape 90.000 de spectatori au asistat la victoria Angliei în fața Germaniei. Recordul mondial în materie de audiență a fost stabilit de meciul dintre FC Barcelona și Real Madrid, din martie 2022: 91.000 de fani au fost pe „Camp Nou”. Pe acea confruntare au fost plasate și multe pariuri sportive live.
Așadar, la nivel european, fotbalul feminin se bucură de o simpatie fără precedent. Dar ce se poate spune despre fotbalul feminin românesc? Un prim indicator este oferit de performanța naționalei antrenate de Cristi Dulca în preliminariile CM 2023. „Tricolorele” au terminat pe locul 3 în grupă, fiind depășite de Italia și de Elveția.
La nivel de echipă națională feminină, există deja acțiuni de marketing similare cu cele întreprinse de selecționata masculină. De exemplu, la mijlocul lunii aprilie, jucătoarele au fost prezente la „Romania Store – vestiarul suporterilor!”, pentru un eveniment în premieră, în care fanii au avut ocazia să își întâlnească favoritele, înaintea amicalului cu Marocul.
„Suntem în creștere. Lucrăm să determinăm cluburile să își profesionalizeze jucătoarele. Noi alocăm și încercăm să sprijinim cluburile. Dar e nevoie de mult mai mult, în primul rând din partea cluburilor, care trebuie să caute sprijin în sponsori, în parteneri, în autoritățile locale. Dacă te vei baza doar pe banii de la Federație, nu vei depăși niciodată un anumit nivel de performanță. Poți avea un parteneriat cu autoritățile locale pentru terenurile de antrenament, de exemplu, sau cu un partener local pentru transport, nu doar să te uiți la finanțe și să tragi linie la final, pentru că nu vom trece de nivelul de amatori”, a declarat Emma Bârsan, șefa departamentului de dezvoltare a fotbalului feminin din Federația Română de Fotbal.
Numai 500 de fotbaliste profesioniste
În 2014, în România existau sub o mie de fotbaliste înregistrate la FRF. Numărul a crescut la peste 66.000 în numai șase ani, dintre care 3000 de fete evoluau la nivel de senioare. Numai 500 sunt de jucătoare au contract profesionist.
Diferențele salariale sunt foarte mari între primul eșalon masculin și prima ligă feminină. În vreme ce cluburile de top din SuperLigă au bugete care se apropie de zece milioane de euro, echipele feminine trebuie să își limiteze cheltuielile la maxim 250.000 de euro pe sezon.
Pentru că am plecat de la informația că Anglia a câștigat titlul european, trebuie spus că Leah Williamson, căpitanul acestei selecționate, primește un salariu de aproape 250.000 de euro pe an la Arsenal, adică tot bugetul unei echipe cu pretenții din România.
Diferența dintre salariile fotbaliștilor și banii primiți de fotbaliste sunt mari și în Regat, lucru explicabil în primul rând prin prisma diferenței uriașe dintre sumele primite în contul drepturilor de televizare: Premier League primește aproximativ 12,5 de miliarde de euro de la televiziuni, iar WSL numai 9,5 milioane! O altă sursă de venit este ticketing-ul: în timp ce la meciurile de băieți vin 39.000 de spectatori în medie, partidele din competițiile feminine sunt urmărite, în medie, de 2.000 de spectatori. În România, rareori se adună câteva sute de privitori, deocamdată.