Soba, oglinda, ușile și patul, solnița și masa din bucătărie sau lampa dătătoare de lumină au căpătat în vechile credințe românești puteri magice și erau legate de semne prevestitoare.

Oricât ar fi banale, ele constituiau un reper cert în casa omului simplu, care nu avea prea mari averi. Erau obiecte de care avea nevoie zilnic și de care era adesea atașat.

Toate aceste lucruri erau pentru el ”acasă”, iar casa era un spațiu sacru al familiei, pentru care se ruga să fie ocrotită și ferită de rele. De aceea, orice zgomot, troznet, ruptură, crăpătură care apărea în casă din senin erau semne prevestitoare de rău sau de bine, după caz.  

Troznetele era de rău augur

Focul din sobă avea putere de purificare, de aceea dacă trozneau lemnele pe foc era un semn bun și veneau vești mult așteptate. Dar toate celelalte obiecte din casă care trozneau erau privite cu teamă. Dacă trozneau dulapurile, veneau zile grele, cu boală, cu nefericire, cu pierderi de bani. Dacă troznea patul, era și mai rău. Oamenii se așteaptau la boală grea și la moarte. Dacă troznea ușa, te urmăreau dușmanii. Iar dacă trozneau grinzile din pod, o mare nefericire și pierdere se abătea asupra familiei.

De cele mai multe ori, însă, aceste troznituri aveau o cauză simplă și anume cariile de lemn. În casele vechi, acești viermi care rodeau lemnul erau atât de obișnuiți că erau numiți ”ceasornicul vieții”. Dacă se întâmpla să se audă troznete mai puternice din cauza lor sau să nu se mai audă deloc cariile, oamenii se temeau că vin vremuri grele și că viața lor ar putea fi în pericol.

Semne prevestitoare legate de masă

Dintotdeauna masa avea și are și azi un rol sacru în gospodărie. La masă te așezi cu sufletul deschis, nu vorbești pe nimeni de rău și te comporți cât mai cuviincios să onorezi acest moment special în familie.

În toată lumea, există sute de superstiții despre masă, dar cele mai puternice dintre ele sunt legate de prevestirile rele. Dacă cineva pune picioarele pe masă, el abate ghinionul asupra familiei, bolile și moartea. Dacă troznește masa din senin, înseamnă că cineva drag va pleca de acasă, fie pe alte meleaguri, fie chiar pe cealaltă lume.

Iar dacă vărsai sarea pe masă, trebuia să bați imediat în lemn și să râzi tare, ca să nu te cerți cu cineva, pentru că sarea în multe superstiții înseamnă gâlceavă sau despărțire. Iar dacă puneai pe masă mai multe tacâmuri decât era necesar, însemna că vin musafiri nepoftiți, dar nu dintre cei pe care i-ai fi dorit.  

Superstiții legate de cuțite și alte obiecte ascuțite

Obiectele ascuțite prevestesc adesea evenimente nefericite, certuri, dureri, boli sau chiar decese. Dacă ai scăpat un cuțit pe jos sau dacă ți-a căzut pe picior și te-ai rănit, te poți aștepta în următoarele zile la vești proaste. Este unul dintre cele mai de temut semne prevestitoare din casă, de multe ori aducător de moarte. Foarfecele și acele sunt și ele înzestrate de credința populară cu puteri prevestitoare. Dacă ai călcat pe un ac de cusut, un prieten te va înșela, iar dacă ai pierdut un ac, vei înfrunta o despărțire dureroasă.