Miercuri, 26 iulie va debuta la Timișoara Campionatul European de Volei pe plajă masculin și feminin U22. Piața Victoriei va deveni locul principal de desfășurare a activităților și cartea de vizită a competiției. Campionatul European se va desfășura între 26 și 29 iulie și va fi precedat de meciurile de calificare pentru întrecerea masculină, ce vor avea loc pe 25 iulie. Accesul spectatorilor va fi gratuit în limita locurilor disponibile.

Campionatul European de Volei pe plajă este cel mai important eveniment sportiv desfășurat la Timișoara în acest an și unul din evenimentele majore organizate în România în 2023, găzduirea unei competiții continentale de volei fiind o premieră pentru țara noastră. Evenimentul este organizat de către CSM Timișoara și Clubul Sportiv Timișoara Youth Sport Academy, cu sprijinul Ministerului Sportului, Federației Române de Volei, Primăriei Municipiului Timișoara si al Consiliului Județean Timiș.

„Suntem nerăbdători să îi primim pe cei 128 de sportivi și susținătorii lor. Toate detaliile au fost puse la punct, iar Timișoara va fi la înălțime, devenind un reper pe harta europeană a voleiului de plajă. Arena principală din Piața Victoriei se va transforma într-o imagine unică, cu clădirea emblematică a Operei pe fundal, ce va dăinui în timp ca unul din punctele de reper în anul 2023 pentru Timișoara ”

Lucian Reclaru, directorul CSM Timișoara

128 de participanți din 36 de țări

128 de participanți, reprezentând 64 de echipe, câte 32 de echipe pentru întrecerea feminină, cât și pentru cea masculină, provenind din 36 de țări și-au confirmat prezența la Timișoara cu această ocazie. România, în calitate de țară gazdă, va fi reprezentată de 3 echipe atât pe tabloul masculin, cât și pe cel feminin.

Echipele vor fi împărțite în câte 8 grupe a câte 4 fiecare, urmând ca în urma rezultatelor obținute, cele mai performante echipe să intre pe tabloul principal jucând meciuri cu eliminare directă.

Calendarul competiției

În 26 și 27 iulie, se vor desfășura meciurile din faza grupelor între orele 9.00 și 18.00. Vineri, 28 iulie, vor avea loc fazele superioare, respectiv meciurile cu eliminare directă, începând cu ora 09.00 și până la ora 18.00.

Semifinalele masculin și feminin sunt programate sâmbătă, 29 iulie, pe arena principală în Piața Victoriei, începând cu ora 10.30

Cele două finale se vor desfășura în 29 iulie, pe terenul principal din Piața Victoriei în intervalul 15.30-18.30. Competiția se va încheia cu festivitatea de premiere. Cupa Campionatului European de Volei pe plajă va fi acordată echipelor câștigătoare, masculin și feminin în Piața Victoriei din centrul Timișoarei.

Piața Victoriei va fi special amenajată în arenă de beach volley. Accesul spectatorilor va fi gratuit

Arena principală va fi amenajată în Piața Victoriei, chiar în fața Operei Naționale Române, conectând astfel întregul oraș la atmosfera competiției. Vor fi două puncte centrale de desfășurare, alături de Piața Victoriei, unde va fi montat terenul principal, baza sportivă CSM din Parcul Rozelor va fi celălalt loc de desfășurare a competițiilor. Complexul sportiv din Parcul Rozelor este cea mai mare bază sportivă dedicată beach volley-ului din țară cu 8 terenuri pe care se pot desfășura activități în paralel.

Accesul spectatorilor va fi gratuit, în limita capacității de 500 locuri, atât pentru terenul din Piața Victoriei, cât și pentru baza sportivă din Parcul Rozelor.

Timișoara are o tradiție consacrată în voleiul pe plajă, baza sportivă CSM din Parcul Rozelor găzduind în ultimii ani 8 competiții majore – Campionate Balcanice, Campionate Naționale sau Turnee Europene de Senioare. În continuare baza sportivă CSM va fi modernizată, urmând ca cele 8 terenuri să fie echipate cu instalații de nocturnă și tribune moderne, ceea ce o va face eligibilă în anii ce urmează pentru organizarea Campionatului Mondial U19 de Beach Volley.

Organizatorii evenimentului, Daniel Jitaru, antrenor de volei de peste 20 ani cu rezultate remarcabile atât la feminin cât și la masculine, la nivel național si internațional, respectiv Andrei Dinu, organizatorul Sibiu Sands – cel mai mare turneu de volei pe plajă din România, își doresc ca România să aibă un loc merituos pe harta Europei a voleiului de plajă și să crească popularitatea acestui sport în rândul tinerilor și familiilor.