Tulburările hormonale

Medicii spun că modificările hormonale reprezintă un factor de risc în declanșarea multor patologii la oameni. Aceste probleme pot afecta și ochii, în sensul că produc uscarea ochilor și anumite afecțiuni de vedere.

Cauzele tulburărilor hormonale la femei sunt numeroase, ele includ: hipoglicemia, diabetul, probleme ale glandei tiroide, mărirea glandei tiroide sau gușa, perioade neregulate ale ciclului menstrual, menopauza, sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic.

Principalele simptome ale tulburărilor hormonale la femei sunt: 

 • Transpirație excesivă, pierdere în greutate
 • Oboseală, anxietate, iritabilitate
 • Tulburări depresive și de somn
 • Erupții cutanate, pielea devine mai uscată
 • Senzație de nod în gât, tensiune arterială anormală
 • Senzație frecventă de a urina
 • Infertilitate, balonare, bătăi neregulate ale inimii
 • Sensibilitate la căldură și la frig
 • Migrene și dureri de cap. 

Disconfortul de ochi uscat

Studiile cercetătorilor au arătat că femeile sunt mai susceptibile de a suferi de sindrom de ochi uscat, decât bărbații. Cele mai afectate sunt femeile de origine hispanică și asiatică. Această afecțiune oculară apare în momentul în care ochiul nu este suficient umezit de lacrimi, astfel devine uscat. 

Când apare acest sindrom, este bine de mers la un medic oftalmolog, pentru a face o examinare oculară. Cauzele pot fi: scăderea producției lacrimale, evaporarea prea rapidă a lichidului lacrimal sau distribuția slabă a lacrimilor pe suprafața ochilor. 

Filmul lacrimal poate deveni fragil și din cauza faptului că multe femei nu clipesc suficient de des, atunci când se expun la lumina albastră de la calculator sau alte dispozitive (smartphone, tabletă, laptop). 

Simptomele pot fi: 

 • Iritație, roșeață, sensibilitate, mâncărime la ochi
 • Vederea încețoșată când se stă mult timp în fața ecranului de la calculator
 • Oboseală oculară
 • Alt disconfort la ochi.

Când acest sindrom se agravează, el poate afecta corneea și poate deteriora vederea.

Pentru a preveni sindromul de ochi uscat sunt recomandați ochelari protecție calculator. Aceștia reduc disconfortul ocular produs de expunerea la lumina albastră, previn afecțiunile oculare, oboseala oculară, senzația de iritație la ochi, durerile de cap  și de gât.

Scleroza multiplă

Această boală apare mai frecvent la femei, decât la bărbați și poate afecta vederea. Un studiu din 2014 realizat de cercetători sugerează că sunt mai multe femei care suferă de această boală decât bărbați. Cercetătorii spun că există o diferență între creierul femeilor și cel al bărbaților; este vorba despre o proteină ce trece bariera hematoencefalică (bariera dintre sistemul sanguin și sistemul nervos central) și care este mai răspândită la femei, decât la bărbați. Acesta ar putea fi motivul pentru care numărul de femei diagnosticate cu scleroză multiplă este mai mare de 4 ori, decât cel al bărbaților. Scleroza multiplă produce probleme de mișcare, de vedere și de echilibru.

Există multe cazuri clinice, în care boala declanșată la femeile cu vârsta cuprinsă între 20-30 ani, a dus la reducerea vederii și la inflamația nervului optic.

Boala Parkinson

Prin examinări oculare se pot depista și alte suferințe, cum ar fi:

 • Probleme vasculare, respectiv hipertensiune arterială
 • Probleme de sănătate de natură neurologică sau boala Parkinson.

Statisticile arată că boala Parkinson afectează 10 milioane de femei și bărbați din întreaga lume. Unele studii arată că există diferențe în ceea ce privește simptomele acestei boli la femei. Potrivit cercetătorilor, femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția diskineziei, la mișcări necontrolate și involuntare. Explicația acestui fapt este că ele au greutatea corporală mai mică decât bărbații.

Un alt aspect observat de cercetători, este că femeile nu merg din timp la medic pentru că nu acordă suficientă atenție sănătății lor, de aceea diagnosticul este pus mai târziu. De asemenea, s-a spus și despre rolul estrogenului în dezvoltarea bolii Parkinson, acesta fiind principalul hormon sexual feminin.

Cercetătorii au precizat că fibrele nervului optic se extind pe 50% din suprafața creierului și atunci când sunt probleme grave de sănătate, anevrism sau tumori, riscul ca ele să afecteze vederea este mare.