Regăsit în articolele de specialitate din străinătate sub forma IAQ – Indoor Air Quality, acest indicator se referă la calitatea aerului din interiorul unei clădiri sau din jurul acesteia și este măsurat sistematic în foarte multe țări din lume pentru monitorizare și identificarea unor soluții care să asigure un aer mai curat

Poluarea pe care o regăsim în casă, la birou, la școală sau oriunde ne petrecem foarte mult timp este un factor ce ne afectează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Sursele de poluare sunt nenumărate, de la particulele degajate de fumul de țigară la cele degajate de arderea gazelor de la aragaz atunci când facem mâncare, de la emanarea diverselor substanțe din materialele de construcție sau mobilier la sporii de mucegai sau chiar la substanțele din numeroasele produse de curățenie pe care le folosim zi de zi. 

Daca în timpul verii scăpăm de o mare parte din acești poluanți prin aerisirea încăperilor, în timpul iernii suntem predispuși mai mult la pericolele invizibile din aerul pe care îl respirăm. 

Un aparat care poate să ajute enorm în acest sens este un purificator de aer. Acesta are rolul de a aspira și a trece aerul din încăpere printr-o serie întreagă de filtre. Cu cât sunt mai performante aceste filtre, cu atât mai bine. De exemplu, un filtru TRUE HEPA poate să rețină particule de peste 0.3 microni în proporție de până la 99.95% sau o lampă UV poate să distrugă virusuri și bacterii din aer. 

Un purificator de aer nu ar trebui să lipsească din niciun birou, sală de clasă, sală de așteptare sau orice spațiu în care oamenii își petrec timpul cu atât mai mult din casa ta. Studiile recente arată că expunerea prelungită la diverși poluanți regăsiți în interior pot fi cauza a numeroase boli pulmonare dar și a unor boli neurologice, tulburări de memorie sau boli degenerative. Sănătatea familiei tale nu depinde doar de mâncarea sănătoasă sau de orele petrecute la sală ci și de aerul pe care îl respiră. 

Dacă nu ai deja un astfel de aparat, îți recomandăm să îl pui pe lista de cumpărături cât mai repede posibil. Informează-te mai întâi ce model s-ar potrivi cel mai bine în casa ta sau în spațial interior unde vrei să îl folosești.