1. MÂNCATUL EMOȚIONAL – Adevărul este că ne place să mâncăm, este una din plăcerile de bază ale ființei umane. Din nefericire, mâncatul emoțional este o consecință a emoțiilor negative: oboseală, stres, frustrare. Iar aceste decizii se iau la ore nepotrivite – în mod frecvent seara; și cu alimente nepotrivite – ciocolată, dulciuri, paste, pizza, cartofi prăjiți, etc.

PROPUNEREGăsește alternative sănătoase pentru a face față acestor provocări. Aplică principiul înlocuirii. Înlocuiește lucrurile care-ți aduc plăcere și conțin calorii cu activități care îți aduc plăcere și sunt lipsite de calorii. Poate să fie un bol mic de fructe, un ceai aromat, câteva baghete de morcov. Dar la fel de plăcut poate să fie o plimbare în aer liber sau o discuție cu cineva apropiat. Anticipează momentul în care poate apărea tentația și contracarează cu ceva care, de asemenea, îți va produce plăcere. Până la urmă, despre asta este vorba!

  1. LIPSA MOTIVAȚIEI – sau motivația scăzută, sunt piedici importante în obținerea obiectivelor dorite. Motivația scade sau dispare complet atunci când îți stabilești obiective nerealiste, vagi sau lipsite de claritate. Motivația scade, de asemenea, în momentele dificile – stres, oboseală, sau o încurajare din partea celor „binevoitori” să faci mici abateri.Nu aștepta să fii motivat, uneori nu vei simți asta. Și cu toate acestea, continuă să faci ceea ce ți-ai promis că vei face! PROPUNEREamintește-ți cât de importante sunt pentru tine motivele pentru care ai adoptat acest program și găsește metode de a-ți menține motivația ridicată. Imaginează-ți cum te vei simți și cum vei arăta atunci când îți vei atinge obiectivele dorite.

PROPUNERE – oferă-ți mici recompense odată cu progresele înregistrate. Acestea pot să fie orice care nu conține calorii! Implică-te în activități care îți produc plăcere. 

PROPUNEREpermite-ți să greșești – este mai grav să renunți complet din cauza unei abateri decât să te oprești, să analizezi și să începi din nou.

  1. ACTIVITATE FIZICĂ SCĂZUTĂ – activitatea fizică este esențială pentru slăbirea și menținerea unei siluete dorite. Dacă nu îți faci timp pentru mișcare sau dacă eviți activitatea fizică în mod constant, procesul de slăbire va încetini semnificativ sau chiar se va bloca. 

PROPUNERE – descoperă o formă de activitate care intr-adevăr îți produce plăcere. Fie că este vorba de mersul pe jos, dansul, ciclismul, înotul. Porneste de la acest nivel, menține și diversifică. Important de știut – nu doar dulciurile generează în corpul nostru hormonul stării de bine – dopamina, ci și sportul, de asemenea. Alege ce consideri că este mai bine pentru tine în această etapă.

  1. NIVELUL SCĂZUT DE HIDRATARE – prin hidratare se înțelege consum de apă/ceai de plante neîndulcit. Orice altceva, care conține calorii (supă, lapte, sucuri, fresh-uri, smoothie-uri) se încadrează la hrană. Începe ziua cu o porție de apă, încheie ziua cu o porție de apă și adaugă apă între mese, în intervalul de 3 ore în care nu mănânci nimic. 

PROPUNERE – hidratarea corespunzătoare este decisivă pentru a avea un metabolism activ favorabil arderei grăsimilor. Planifică modul în care îți vei asigura nivelul de hidratare pe parcursul zilei. Un recipient preferat, de 500 ml, este o unitate bună de măsură și îți va permite să-ți organizezi mai bine cantitatea de apă și programul de consum între mese.

  1. LIPSA PLANIFICĂRII ALIMENTAREDacă eșuezi să planifici, planifici să eșuezi” Benjamin Franklin Deciziile nesănătoase se iau ușor atunci când ne prinde foamea pe nepregătite. Mâncăm ceea ce găsim, de multe ori neatenți și grăbiți, să rezolvăm problema chiar acum. Te gândești, poate data viitoare voi lua o decizie mai bună… 

PROPUNEREaprovizionează-te doar cu alimentele permise în programul alimentar pe care îl urmezi. Cât timp ești înconjurat doar de alimente sănătoase, va fi mai ușor să fii disciplinat.

PROPUNEREfrecvența meselor – după ce ai servit masa într-un interval de 20-30 min, este importantă pauza de aproximativ 3 ore între mese. Lasă timp pentru digestie și asimilare. Gustările sau „ciugulitul” între mese nu fac decât să deranjeze digestia și să împiedice finalizarea ei. 

PROPUNEREmărimea porțiilor – nu trebuie să devii o persoană obsedată de cântărirea porțiilor, mie personal nu mi-a plăcut asta niciodată. De aceea am căutat alte metode, mai organice. Și există imagini, articole, informații despre mărimea porțiilor de mâncare raportat la dimensiunea mâinii, a palmelor sau a degetelor. Este simplu, intuitiv și ușor de reținut. PROPUNEREcombinații alimentare corecte – consumă la o masă un singur fel de aliment concentrat asociat cu salată. Prin aliment concentrat înțelegem aliment gătit. Cea mai de succes combinație alimentară atunci când vrei să slăbești este asocierea dintre proteine și legume. Proteinele sunt hrănitoare și favorizează formarea masei musculare. Sunt asigurate din pește, carne slabă, ouă, brânzeturi, semințe, nuci, alune, soia. Cu legume – de preferință salată sau gătite ușor la abur/grătar. Iar ca și proporție recomand ⅓ proteine ⅔ legume. Dacă-ți place să mănânci carbohidrați, alege carbohidrații complecși de genul legume, leguminoase sau cereale integrale. Care de asemenea se mănâncă alături de o salată proaspătă. Carbohidrații simpli – cum ar fi făinoasele, paste și orice care conține făină albă trebuie evitate. Sunt produse care ridică rapid indicele glicemic iar corpul are capacitatea de a le prelucra transformându-le la fel de rapid, în grăsime.

  1. AȘTEPTĂRI NEREALISTE – de cele mai multe ori ne propunem pierderi mari de greutate într-un interval de timp cât mai scurt. Pentru că odată ce am decis că vrem să slăbim, am vrea rezultate imediate. Stabilește obiective realiste și găsește metode de a-ți menține motivația ridicată. 

PROPUNERE – nu considera scăderea în greutate ca fiind singurul indicator. O slăbire sănătoasă înseamnă de fapt înlocuirea grăsimii din corp (care este mai ușoară) cu masa musculară (care este mai grea) de aceea trebuie să ai în vedere și alți indicatori.

PROPUNERE – urmărește raportul circumferința taliei/înălțime, care trebuie să fie mai mic de 0,5. De exemplu, dacă ai înălțimea de 170 cm, circumferința taliei trebuie să fie mai mică de 85 cm. Este un indicator corect deoarece în îngrășare, cea mai mare cantitate de grăsime se depozitează în jurul taliei, mărind circumferința. De aceea, slăbirea corectă înseamnă reducerea acestei circumferințe.

  1. STRESUL ȘI SOMNUL INSUFICIENT – stresul și lipsa orelor suficiente de somn pot avea un impact negativ în procesul de slăbire. Niveluri înalte de stres pot favoriza creșterea apetitului și a poftelor pentru alimente nesănătoase. Obiceiul de a mânca seara târziu poate provoca insomnie, iar insomnia te poate îndemna să-ți găsești „alinarea” la mâncarea din frigider.

PROPUNERE – tratează cu toată seriozitatea programul de somn ca fiind ceva sănătos pentru organism și important pentru slăbire. Stabilește o oră rezonabilă la care servești cină – de preferat nu mai târziu de ora 19, după care părăsește bucătăria. Continuă restul serii cu activități care nu aduc calorii. O plimbare în aer liber, citit/film/muzică și hidratare cu apă/ceai.

Uneori, în acest proces de slăbire, este posibil să respecți toate măsurile descrise mai sus și chiar mai mult de atât. Și totuși să apară un blocaj. În acest caz, este necesar un restart metabolic cu DX4

  • Un program care să reseteze organismul și să-i dea un imbold pentru a continua procesul de slăbire. 
  • Un program care trebuie să fie simplu de administrat, fără riscuri, plăcut și accesibil. 
  • Un program la care să poți reveni în mod periodic.

Uneori, în acest proces de slăbire, este posibil să respecți toate măsurile descrise mai sus și chiar mai mult de atât. Și totuși să apară un blocaj. În acest caz, este necesar un restart metabolic cu DX4

  • Un program care să reseteze organismul și să-i dea un imbold pentru a continua procesul de slăbire. 
  • Un program care trebuie să fie simplu de administrat, fără riscuri, plăcut și accesibil. 
  • Un program la care să poți reveni în mod periodic.